Skok dionice donio još jedan novi rekord Jeffu Bezosu

Autor: Tomislav Pili , 27. kolovoz 2020. u 11:14
FOTO: REUTERS/Jeffrey Dastin/File Photo

Razloga za zadovoljstvo burzovnom potražnjom za Amazonovom dionicom ima i MacKenzie Scott, bivša supruga Jeffa Bezosa. Ona je u brakorazvodnoj parnici u srpnju prošle godine dobila gotovo 20 milijuna dionica Amazona, odnosno 4 posto udjela u kompaniji.

Jeff Bezos već je dvije godine najbogatiji čovjek na svijetu, a sada je postao i prvi čija je imovina prešla granicu od 200 milijardi dolara. Uslijed rasta cijene Amazonove dionice na novu rekordnu razinu od 3441,85 dolara, u srijedu je imovina osnivača tog internetskog trgovca porasla za 5,2 milijarde dolara i tako dosegla ukupno 202 milijarde dolara, pokazuje Bloombergov indeks milijardera. Time je Bezos daleko ispred prvih pratitelja. Naime, Bill Gates na drugom mjestu posjeduje 124 milijarde dolara, a trećeplasirani Mark Zuckerberg 115 milijardi dolara.

Kretanje Amazonove dionice na burzi glavni je generator Bezosova bogatstva koji je zahvaljujući tome na vrhu ljestvice najimućnijih ljudi svijeta neprekidno od 2018. godine. Inače, prvi je puta zasjeo na tron 2017. godine. Samo tijekom ove godine Amazonova dionica dobila je 87 posto na vrijednosti, a kompanija trenutno vrijedi 1,7 bilijuna dolara i druga je najvrednija u Americi, nakon Applea.

Razloga za zadovoljstvo burzovnom potražnjom za Amazonovom dionicom ima i MacKenzie Scott, bivša supruga Jeffa Bezosa. Ona je u brakorazvodnoj parnici u srpnju prošle godine dobila gotovo 20 milijuna dionica Amazona, odnosno 4 posto udjela u kompaniji. Te su dionice tada vrijedile 38,3 milijarde dolara čime je Scott postala 22. najbogatija osoba na Bloombergovoj ljestvici. Njezina imovina jučer je dosegla vrijednost od 66,2 milijarde dolara. Time je došla nadomak Francoise Bettencourt Meyers, nasljednice kozmetičkog carstva L’Oreal, koja nosi titulu najbogatije žene svijeta sa 66,7 milijardi dolara. Scott na Bloombergovoj listi trenutno drži „nesretno“ 13. mjesto.

Iako je globalna pandemija koronavirusa izazvala recesiju širom svijeta te dovela do gubitka desetaka milijuna radnih mjesta, svjetski bogataši nemaju razloga biti nezadovoljni 2020. godinom. Naime, 500 najbogatijih u dosadašnjem dijelu godine uvećalo je svoju imovinu za 809 milijardi dolara, odnosno za 14 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close