Slijedi oživljavanje? Sjeverni tok 1 opet pod pokrićem osiguravatelja

Autor: Poslovni dnevnik , 05. travanj 2023. u 14:00
Plinovod Sjeverni tok 1 uništila je nerazjašnjena eksplozija u rujnu 2022./Reuters

Pokrića dvaju najvećih osiguravatelja ključna su za potencijalnu dugoročnu budućnost plinovoda.

Njemački osiguravatelji Allianz i Munich Re i nekoliko tvrtki s britanskog tržišta ponovo pokrivaju oštećeni plinovod Sjeverni tok 1, kojim je ruski plin stizao u Europu, tvrdi pet upućenih izvora Reutersu.

Pokrića dvaju najvećih osiguravatelja ključna su za potencijalnu dugoročnu budućnost plinovoda, kojim je do rujna prošle godine u Europu stizalo najviše ruskog plina, a oštećen je u zasada nerazjašnjenim eksplozijama.

Europske zemlje sumnjaju na sabotažu, Njemačka, Danska i Švedska pokrenule su istragu, ali rezultat još nije poznat. Švedska i Njemačka objavile su prošle godine da ga ne mogu objaviti zbog nacionalne sigurnosti.

Plinovod je vlasništvo konzorcija sa sjedištem u Švicarskoj, čiji su članovi ruski proizvođač plina Gazprom, s udjelom od 51 posto, te njemačke energetske tvrtke Wintershall Dea i E.ON, francuski Engie i nizozemski Gasunie.

Osiguranje plinovoda indicira moguće oživljavanje tog energetskog pravca što je u suprotnosti javnim stavom Njemačke o prekidu veza s Moskvom. Jedan od neimenovanih izvora tvrdi da njemačka vlada nije bila protiv poteza osiguravatelja.

Munich Re, Allianz i ured kancelara Olafa Scholza nisu željeli komentirati informaciju o osiguranju, a ministarstvo gospodarstva priopćilo je da osiguranje nije bilo dio nekadašnje državne potpore. Neki njemački dioničari konzorcija zalažu se da se oštećeni plinovod barem sačuva za slučaj da se odnosi s Moskvom poboljšaju, izjavila su dva izvora.

Jedan izvor rekao je da Berlin tolerira takav pristup infrastrukturi, ali uz napomenu da su energetske veze s Rusijom raskinute. Nijedan izvor u sektorima osiguranja i trgovine nije želio biti imenovan budući da je tema osjetljiva, napominje Reuters.

Polica osiguranja pokriva štetu na plinovodu i probleme koji proizlaze iz prekida poslovanja, kazao je jedan od izvora. Osiguranje bi olakšalo popravak potreban za obnovu isporuke plina preko Baltičkog mora u Europu, objašnjava Reuters.

EU je zabranio uvoz ruske nafte i naftnih proizvoda, ali ne i uvoz plina, premda Zapad pokušava pronaći alternative. Glasnogovornik njemačkog ministarstva gospodarstva rekao je da je cilj prestati koristiti plin iz Rusije.

Komentirajte prvi

New Report

Close