Neke članice EU-a nesklone su prema grčkom prijedlogu ‘COVID putovnica’

Autor: Tomislav Pili , 24. veljača 2021. u 14:10
Turizam je zaslužan za petinu vrijednosti grčkog gospodarstva i otvorenih ranih mjesta/REUTERS

Diplomati u Bruxellesu smatraju kako bi grčki prijedlog uveo diskriminaciju u pravu na slobodu kretanja.

Grčka vlada želi da se na europskoj razini što prije raspravi pitanje “COVID putovnica” koje bi trebale donijeti malo olakšanja tamošnjem turizmu, ključnoj gospodarskoj grani koja trpi teške posljedice zbog pandemije.

Kako piše Financial Times, grčki ministar turizma pozvao je lidere Europske unije da brže počnu rješavati pitanje potvrda o cijepljenju koje bi mogle obnoviti masovna putovanja kontinentnom.

Previše zaokupljeni

“Neke zemlje previše su zaokupljene sadašnjom situacijom”, izjavio je FT-u ministar Harry Theocharis. Naime, sjeverne članice EU-a posebno nevoljko promatraju planove za ekonomski oporavak tijekom ljeta. “Moramo brže krenuti”, dodao je Theocharis.

Prema njegovu mišljenju, planovi o omogućuvanju sigurnih putovanja trebali bi biti ubrzo dogovoreni kako bi građani znali kako će ove godine planirati ljetovanje.

Uvođenje “COVID putovnica” koje bi omogućile nesmetana poslovna i turistička putovanja između država bit će jedna od tema sastanka čelnika Europske unije koji započinje sutra. Dio članica predvođenih Grčkom predstavio je tu ideju prošlog mjeseca, ali je EU u cjelini još uvijek podijeljen oko te ideje.

4

posto vrijednosti grčkog BDP-a lani je izbrisalo ograničenje međunarodnih putovanja

Diplomatski krugovi u Bruxellesu ističu kako je malo vjerojatno da će prijedlog biti prihvaćen u originalnom obliku zbog strahovanja da bi postavio diskriminatorni dvostupni sustav prava na slobodno kretanje građana EU-a.

Ne treba posebno naglašavati koliko je turizam bitan za grčko gospodarstvo. Prema podacima Grčke turističke konfederacije, ta je djelatnost zaslužna za petinu vrijednosti BDP-a, ali i otvorenih radnih mjesta.

Unatoč djelomičnom otvaranju prošlog ljeta, ograničenja međunarodnih putovanja izbrisale su 4 posto vrijednosti grčkog BDP-a, procjenjuju Ujedinjeni narodi, s obzirom da su hotelski prihodi i vanpansionska potrošnja potonuli za dvije trećine.

Oslanjanje na strance

Turistički sektor gotovo se u potpunosti oslanja na strane goste s obzirom da domaće stanovništvo još uvijek osjeća financijske posljedice strogih mjera štednje uvedenih nakon dužničke krize 2008. godine. Nijemci su najbrojniji strani turisti, a 2018. ih je, prema podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak, Grčku posjetilo 4,4 milijuna. Britanci su drugi po brojnosti.

Kako bi podcrtao važnost uvođenja potvrda o cijepljenju, Harry Theocharis je istaknuo kako je britanska vlada preporučila građanima da ne putuju u inozemstvo, unatoč činjenici da je 26,5 posto stanovništva do sada primilo barem jednu dozu cjepiva.

“Ne razumijem takvu vrstu poruke. Građani Ujedinjenog Kraljevstva u mogućnosti su putovati. Ne vidim kako bismo mogli napraviti korak unazad sada kad imamo više alata na raspolaganju”, izjavio je ministar.

Grčka je u veljači potpisala sporazum s Izraelom – trenutno najuspješnijom državom sa 70 posto cijepljenih stanovnika starijih od 16 godina – koji omogućuje građanima putovanje između te dvije države bez potrebe negativnog testa na koronavirus.

Ministar Theocharis ističe kako su u tijeku pregovori o sličnom sporazumu i sa britanskom vladom. No, britanske zdravstvene vlasti ne izdaju potvrdu o cijepljenju. S druge strane, Grci dobivaju potvrdu u digitalnom obliku.

Komentirajte prvi

New Report

Close