Zaposlili su mlade i ponudili dvostuko veće plaće od prosjeka: Litru proizvoda prodaju za 95 tisuća eura

Autor: Poslovni dnevnik , 02. srpanj 2019. u 08:08
Foto: Getty Images

Samo jedna kap koncentrata dovoljna je za liječenje više ljudi, tako da ga farmaceutske tvrtke ulje moraju razrijediti, slično kokosovom ulju.

Tvrtka 5 Letters u Sjevernoj Makedoniji proizvodi kanabis za medicinske svrhe i sve više prodire na svjetska tržišta. Za litru ulja od konoplje dobiju gotovo 95 tisuća eura.

Tvrtka je u makedonskoj tvornici za preradu marihuane zaposlila više mladih, obrazovanih ljudi i ponudila plaće dvostruko više od prosjeka u Sjevernoj Makedoniji. U prosincu 2018. godine to je iznosilo 420 eura neto, javlja portal Siol.net.

Za izvoz na svjetsko tržište

Samo nekoliko kilometara od Kruševa mogu se vidjeti nasade okružene bodljikavom žicom i ograđeni prostor tvrtke 5 Letters.

Trenutno se uzgaja oko 2300 sadnica koje će biti ubrane za nekoliko dana. Do sada su testirane 32 vrste, a najprofitabilnija se pokazala sorta Big Bud, poznata po velikim cvjetovima i velikom postotku aktivnog sastojka THC. Kanabis se uzgajaju pod budnim okom zaštitara, koji provjerava poštuju li radnici pravila.

Tvrtka proizvodi ulje od konoplje s koncentracijom THC-a većom od 80 posto. Smiju ga izvoziti na svjetsko tržište budući da su nedavno dobili odgovarajući certifikat.

Samo jedna kap koncentrata dovoljna je za liječenje više ljudi, tako da ga farmaceutske tvrtke ulje moraju razrijediti, slično kokosovom ulju.

Većina vlasništva tvrtke, 93 posto, u rukama je američkog investitora, dok je sedam posto u vlasništvu Zorana Janevskog, prijatelja makedonskog premijera Zorana Zaeva i člana njegove stranke. To je velika prednost u Sjevernoj Makedoniji, navodi Siol.net.

U prodaju i cvijeće konoplje

Područje na kojem se uzgaja konoplja veliko je 2860 kvadrata, a do sada su ubrali oko 68.000 sadnica. Investicija je vrijedna gotovo 12 milijuna eura, a očekuju se da će je isplatiti za dvije do tri godine.

Uzgojom kanabisa sada se bavi 20-ak sjevernomakedonskih tvrtki koje su dobile dozvole. U toj zemlji namjeravaju donijeti zakon kojim će tvrtkama omogućiti i izvoz cvijeća indijske konoplje.

Sjeverna Makedonija nije jedina zemlja zainteresirana za “zeleno zlato”. Tvrtku tražeći informacije posjećuju poduzetnici iz Srbije, Crne Gore i Bugarske. Grčka je već počela izdavati dozvole za proizvodnju, Rumunjska je korak do toga, dok Slovenija i Hrvatska još nisu među takvim 
 zemljama.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bravo Makedonci!

New Report

Close