Sjeverna Koreja prvi put testirala novu krstareću raketu, projektil s jednom ključnom prednošću

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. siječanj 2024. u 08:05
FOTO: KCNA via REUTERS

Sjeverna Koreja priopćila je u četvrtak kako je prvi prvi put testirala novu stratešku krstareću raketu Pulhwasal-3-31 kao dio svojih “redovitih i obveznih” aktivnosti za razvoj i nadogradnju sustava naoružanja.

Projektil nazvan “Pulhwasal-3-31” trenutno je u razvoju i probno ispaljivanje nije imalo utjecaja na sigurnost susjednih zemalja, navodi Korejska središnja novinska agencija (KCNA), dodajući da to “nije imalo nikakve” veze s regionalnom situacijom.

“Probna paljba je proces stalnog ažuriranja oružanog sustava i redovita i obvezna aktivnost Glavnog ureda za projektile i njegovih pridruženih obrambenih znanstvenih instituta,” navodi KCNA ne otkrivši detalje leta projektila.

Vojska Južne Koreje priopćila je u srijedu da je otkrila sjevernokorejsko lansiranje nekoliko krstarećih projektila prema Žutom moru oko 7 sati ujutro. Južnokorejski združeni načelnik stožera rekao je kako vjeruje da je ispaljivanjem testirana nadogradnja sposobnosti postojećih projektila.

To je sjevernokorejsko prvo poznato lansiranje krstarećeg projektila od rujna 2023., kada je ta zemlja probno ispalila dvije strateške krstareće rakete dugog dometa s lažnim nuklearnim bojevim glavama prema Žutom moru.

Krstareće rakete lete nisko i manevriraju, što ih čini boljim u izbjegavanju obrane od projektila. Prošle je godine Sjeverna Koreja lansirala strateške krstareće rakete Hwasal-1 i -2 za koje se pretpostavlja da mogu nositi taktičko nuklearno oružje. Hwasal na korejskom znači strijela.

Lansiranje krstarećeg projektila nije izravno kršenje više rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojima se zabranjuje korištenje tehnologije balističkih projektila od strane Sjevera. Ali to bi moglo predstavljati ozbiljnu prijetnju sigurnosti zemlje budući da bi takve rakete mogle imati nuklearne bojeve glave.

Pjongjang je prošlog tjedna također, tvrdio da je testirao podvodni nuklearni dron u znak protesta protiv najnovijih zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje, Sjedinjenih Država i Japana.

Sjeverna Koreja pojačala je napetosti na Korejskom poluotoku testiranjem oružja i oštrom retorikom u izbornoj godini za Južnu Koreju i SAD.

Južna Koreja je priopćila da započinje masovnu proizvodnju izviđačkih bespilotnih letjelica na srednjim visinama s ciljem njihovog postavljanja 2027. kako bi se poboljšale sposobnosti nadzora i pridonijelo obrani države.

Komentirajte prvi

New Report

Close