Siva ekonomija preplavila izletnički turizam

Autor: Poslovni dnevnik , 16. kolovoz 2018. u 21:59
Unatoč prijavama, državne službe ne diraju nelegalne brodove/Duško Marušić/PIXSELL

Zbog novih uvjeta za dozvolu u Crnoj Gori sve više nelegalnih organizatora izleta.

Nevladina udruga Crnogorske turističke agencije upozorila je na procvat sive ekonomije u izletničkom turizmu nakon stupanja na snagu novog Zakona o turizmu i ugostiteljstvu.

"Zbog novih čudnih uvjeta za dobivanje licencije za rad turističkih agencija mnogi su odlučili raditi bez nje, a budući da inspekcija nije sposobna onemogućiti nelegalan rad, sljedeće godine može se očekivati da se još jedan broj poduzetnika iz legalnog rada prebaci u nelegalan", priopćili su iz udruge.

Zakonom je utvrđeno da za licenciju za rad agencija mora podnijeti dokaz o zaposlenicima, ugovor o radu i prijave za osiguranje.

"Drugi čudan uvjet je da treba priložiti dokaz o ostvarenim ukupnim prihodima agencije u prethodnoj godini. Novina je i da se za svaku agenciju i podružnicu iste agencije mora dati jamstvo u iznosu 15.000 eura, a ranije je bilo samo za agenciju", naveli su iz Crnogorskih turističkih agencija.

Oni su desetak puta prijavili nelegalne organizatore koji u Bečićima javno prodaju izlete. "Niti jedna služba u Crnoj Gori ne može ili ne želi onemogućiti nelegalnu prodaju i organizaciju izleta, ostalo nam samo da javno ukažemo na sivu ekonomiju", kažu iz udruge. 

Komentirajte prvi

New Report

Close