Neugodni seks-skandal u najtiražnijem njemačkom tabloidu doveo do odluke bez presedana u povijesti kompanije

Autor: Tomislav Pili , 10. studeni 2021. u 06:33
Tabloid Bild nedavno je potresao skandal s glavnim urednikom/REUTERS

Kompanija želi očitovanje svih 16.000 zaposlenika o vezama na poslu, no predstavnici radnika tvrde da je to protivno zakonu.

Neugodni seks-skandal u najtiražnijem njemačkom tabloidu Bildu naveo je nakladničku kuću Axel Springer da zatraži očitovanje od 16.000 zaposlenika jesu li u međusobnim ljubavnim vezama.

Kako piše Financial Times, to će biti prvi puta u 75-godišnjoj povijesti kompanije da se uvodi takvo pravilo, a izvršnom direktoru Mathiasu Döpfneru to je bitno zbog širenja na ključno američko tržište gdje se na “ljubav na poslu” gleda manje blagonaklono nego u Europi.

Nema dvostrukih mjerila

Povod za takvu odluku nedavni je skandal u Bildu nakon što je otkriveno da je glavni urednik Julian Reichelt godinama održavao ljubavne veze s pripravnicama i podređenim zaposlenicama koje su zauzvrat dobivale unapređenja.

Reichelt je prvo bio suspendiran, pa vraćen na posao, no nakon objave teksta o skandalu u New York Timesu, prošloga je mjeseca dobio otkaz. Istovremeno, Axel Springer dovršio je preuzimanje portala Politico vrijedno milijardu dolara što je dio plana zauzimanja važne uloge na američkom medijskom tržištu.

“Naš je cilj postati vodeći digitalni nakladnik u demokratskom svijetu”, kazao je Döpfner. No, skandal u Bildu pokazuje kolike su razlike u poslovnoj kulturi u njemačkim operacijama Axela Springera i u njegovim američkim kompanijama što može posttai prepreka ostvarivanju globalnih ambicija.

“Ne možemo prihvatiti dvostruka mjerila. Uvest ćemo globalno pravilo koje je temeljeno na anglosaksonskom standardu nasuprot labavijim europskim standardima”, kaže prvi čovjek njemačkog izdavačkog diva.

U Americi je zabrana održavanja veza između menadžera i podređenih potpuno uobičajena, a zbog kršenja tih pravila “glavom su platili” šefovi McDonald’sa, Boeinga i Intela.

Tko se lijepo ne ponaša…

Mathias Döpfner ističe da je takvo pravilo Axel Springer pokušao uvesti još prije četiri godine, ali su se tome usprotivili moćni sindikati. Oni se i dalje tome opiru, dodao je Döpfner. “Upravo smo saznali da naši radnički predstavnici i dalje ne odobravaju formalno pravilo o romantičnim i seksualnim vezama u hijerarhiji”, kazao je Döpfner prošlog tjedna FT-u.

Ako kompromis neće biti postignut, Döpfner kaže da će kompanija jednostavno uvesti pravilo koje će se odnositi na sve zaposlenike širom svijeta. “Tko se god neće ponašati prikladno, trebat će otići iz kompanije”, izjavio je čelnik Axel Springera.

Linda Paczkowski-Diering, predsjednica radničkog vijeća, potvrđuje da se pregovori još vode, ali ne komentira stav sindikata. Međutim, obvezno otkrivanje osobnih odnosa u cijeloj kompaniji bit će teško provesti u Njemačkoj gdje je pravo na privatnost zajamčeno u radnom zakonodavstvu.

Njemačke kompanije zakonski moraju štititi zaposlenike od seksualnih predatora, kaže Peter Krebühl, odvjetnik specijaliziran za radno pravo. No, podsjeća da je sud 2005. srušio Walmartovovo interno pravilo o zabrani ljubavnih veza između zaposlenika ako postoji pristanak obje strane.

Komentirajte prvi

New Report

Close