Silovit potres pogodio Tursku i Siriju, tisuće zatrpane ispod ruševina

Autor: Ana Blašković , 06. veljača 2023. u 22:00
Apokaliptični prizori potres u Turskoj i Siriji najgori je u regiji od 1999. kada je poginulo 17.000 ljudi/REUTERS

Najjači udar u ovom stoljeću magnitude 7,8 sravnio je stambene blokove i infrastrukturu.

U silovitom potresu magnitude 7,8 koji je pogodio u ponedjeljak prije zore središnju Tursku i sjeverozapadnu Siriju poginulo je najmanje 1800 ljudi, a tisuće su ozlijeđene.

Slike koje stižu iz pogođenog područja svjedoče o kataklizmi – sravnjeni stambeni blokovi, ulice prekrivene ruševinama, teško oštećena infrastruktura i stanovnici u šoku. Tisuće spasioca pokušavaju izvući preživjele ispod ruševina, a broj žrtava raste iz minute u minutu.

Naknadni udari
Prvi, najsnažniji, potres udario je u 4,17 ujutro na dubini oko 17 kilometara. Po snazi je najgori u ovom stoljeću, a osjetio se sve do Cipra i Libanona. Nakon njega uslijedili su naknadni udari, među kojima nekoliko sati kasnije još jedan siloviti, magnitude 7,7.

Najteže su pogođena područja jugozapadne Turske, provincije uz sirijsku granicu u koju je od početka građanskog rata u Siriji izbjeglo najmanje 3,6 milijuna ljudi te sjeverozapad već ratom razorene Sirije. ”Tresli smo se kao kolijevka. Bilo nas je devet kod kuće. Dva sina su mi još u ruševinama, čekam ih”, kazala je Reutersu žena sa slomljenom rukom i ozljedama na licu govoreći u vozilu hitne pomoći u blizini ruševina sedmokatnice u kojoj je živjela u Diyarbakiru u jugoistočnoj Turskoj.

Snimke koje su kružile Twitterom pokazuju teško pojmljive razmjere razaranja u obje bliskoistične zemlje. Regija se proteže preko seizmičkih rasjeda, a stručnjaci upozoravaju na siromaštvo i loše uvjete gradnje. “Kombinacija velike magnitude i male dubine učinila je ovaj potres izuzetno razornim”, rekao je Mohammad Kashani, izvanredni profesor konstrukcijskog i potresnog inženjerstva na Sveučilištu Southampton, prenosi Reuters.

Bio je to najteži potres u Turskoj od 1999., kada je jedan slične magnitude razorio Izmit i gusto naseljenu istočnu regiju Mramornog mora u blizini Istanbula, u kojem je život izgubilo više od 17.000 ljudi. Potresi su se osjetili u turskoj prijestolnici Ankari, 460 km sjeverozapadno od epicentra.

Siromaštvo i loša gradnja
Broj službeno potvrđenih mrtvih u Turskoj do ranog poslijepodneva u ponedjeljak premašio je tisuću ljudi, no nebrojeno ih je zatrpano. Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da je 5.383 ozlijeđeno te da se srušilo 2.818 zgrada. U Siriji, u kojoj građanski rat traje gotovo 12 godina, dužnosnici su objavili 650 stradalih.

Sa svih strana svijeta Turskoj dolaze poruke podrške i obećanja pomoći. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je da je pomoć na putu. Spasioci i humanitarna pomoć stiže iz Velike Britanije, Pakistana, Kine, Izraela, Češke, Azerbajdžana, Nizozemske… U utrci s vremenom za spas preživjelih ispod ruševina i Svjetska zdravstvena organizacija aktivirala je hitne medicinske timove u Turskoj i Siriji.

Komentirajte prvi

New Report

Close