SIJ-u 30 dana za kupnju preostalih dionica Perutnine

Autor: Poslovni dnevnik , 02. studeni 2015. u 22:01
Nova prilika za razvoj slovenskog proizvođača mesa

SIJ, koji je u većinskom vlasništvu ruske obitelji Zubicki, tvrdi da je investicija dio njihove strateške diverzifikacije.

Slovenska industrija čelika (SIJ), u vlasništvu ruske grupe Industrial Metallurgical Holding (IMH), postala je vlasnik 46% dionica vodećeg slovenskog proizvođača mesa peradi i proizvoda od mesa Perutnine Ptuj, koju je dokapitalizirala sa 40 milijuna eura.

Ta je grupacija 2007. kupila Slovensku industriju čelika (SIJ) iz Jesenica i preko nje je preuzela Perutninu iz Ptuja u čijem je portfelju Pipo od 2000. godine. Predstavništvo SIJ-a u Sloveniji navodi da je akvizicija obavljena nakon što su pribavljene sve dozvole, a ruska grupa sada ima rok od 30 dana da iznese ponudu za kupnju preostalih dionica kompanije iz Ptuja, prenosi agencija STA. SIJ, koji je u većinskom vlasništvu ruske obitelji Zubicki, navodi da je ta investicija dio strateške diverzifikacije, kao i da predstavlja dugoročnu investiciju. U Perutnini Ptuj zadovoljni su s novim partnerom i nadaju se da milijunska injekcija svježeg kapitala predstavlja važan korak k daljnjem restrukturiranju tvrtke.

 

46posto

dionica Perutnine Ptuj preuzela je Slovenska industrija čelika

Stabilna vlasnička struktura
"Završena dokapitalizacijski proces omogućit će Perutnini Ptuj dužničko rasterećenje, kao i novi razvojni zamah. Dokapitalizacija od strane SIJ-a je na najbolji mogući način potvrdila naša nastojanja, duga desetljećima, da razvijemo Perutnina Ptuj i peradarsku djelatnost na međunarodnoj razini. Naša razvojna strategija time je ne samo potvrđena, već je i dobila novu priliku za razvoj i proboj. Na taj način pokazali smo da u Sloveniji možemo upravljati potencijalnim gospodarskim sustavima u mesoprerađivačkoj industriji", rekao je Roman Glaser, predsjednik i izvršni direktor Perutnine Ptuj.

Ulazak SIJ-a u Perutninu Ptuj bez sumnje predstavlja jednu od glavnih vlasničkih promjena u slovenskoj prehrambenoj industriji, piše Delo. Iz SIJ-a tvrde da su u skladu sa zakonom podnijeli ponudu za preuzimanje svih dionica Perutnine Ptuj i planiraju izdvajanje Perutnina Ptuj u novu posebnu tvrtku.  Jasno je da su odlučili poduzeti taj korak zbog zabrinutosti javnosti da će nakon ulaska u Perutnine Ptuj i diverzifikacije poslovanja SIJ postati financijski holding, ali "SIJ nikada nije namjeravao to postati", priopćeno je iz tvornice čelika. Također tvrde da će novoosnovana tvrtka zadržati potpuno stabilnu vlasničku strukturu, kao u SIJ-u, pa čak i 25-postotni udio kojim upravlja država preko SDH.

 

40milijuna

eura uložio je SIJ u slovenskog peradara

SIJ će i dalje raditi kao matično društvo grupe, koje aktivno i izravno djeluje putem svojih podružnica i centralizirane kontrole, koordinira i upravlja ključnim poslovnim područjima grupe. Uprava SIJ-a procjenjuje da će razdvajanje kompanija s jedne strane omogućiti daljnji nesmetan razvoj poslovanja obje kompanije, proizvodnju čelika i industriju hrane, te odvojeno financiranje, a dva najveća dioničara grupe SIJ imat će izravan utjecaj na nadzor poslovanja i provođenje strategije obaju djelatnosti, tvrde iz SIJ-a.

Veliko iskustvo
Za podjelu poslovanja morat će se dobiti suglasnost kupaca SIJ-ovih obveznica, Nadzornog odbora i dioničara, a njihovo pridobivanje za takvu odluku počet će odmah nakon dokapitalizacije. Što može biti doprinos tvornice čelika Perutnini Ptuj, pita Delo? U SIJ-u kažu da imaju veliko iskustvo u poslovnom i financijskom restrukturiranja i ističu svoje iskustvo u području učinkovite politike korporativnog upravljanja grupom, što prema njihovom mišljenju, može značajno pridonijeti daljnjem uspješnom razvoju tvrtke Perutnina Ptuj unutar grupe SIJ. Perutnina Ptuj je prošle godine imala prihode od 257 milijuna eura i dobit iz poslovanja od 14,3 milijuna eura. 

Dobri rezultati

SIJ među najuspješnijima u industriji čelika

Slovenska SIJ grupa već drugu godinu zaredom bilježi jednu od najviših EBITDA marža među svjetskim industrijskim grupama koje proizvode čelik, dok je istovremeno dosegnula 60 posto veću dodanu vrijednost po zaposleniku od prosjeka industrije u Sloveniji, ističu u Slovenskoj industriji čelika. Uprava grupe SIJ smatra da će njihovo veliko iskustvo u poslovanju i financijskom restrukturiranju značajno pridonijeti daljnjem uspješnom razvoju Perutnine Ptuj u SIJ-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close