Siguran izvoz žitarica Moskva uvjetuje djelomičnim povratkom u SWIFT

Autor: Ana Blašković , 04. rujan 2023. u 22:00
Foto: REUTERS

Turski predsjednik Tayyip Erdogan pokušat će uvjeriti Putina da se vrati dogovoru.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan pokušat će uvjeriti ruskog predsjednika Vladimira Putina da se ponovno priključi dogovoru o ukrajinskom izvozu žitarica koji je pomogao ublažiti globalnu prehrambenu krizu.

Rusija je odustala od sporazuma u srpnju, formalno ga ne produživši, argumentirajući da se njezin vlastiti izvor hrane i gnojiva suočava s preprekama, kao i da premalo ukrajinskih žitarica odlazi u zemlje kojima trebaju.

Prema pisanju Reutersa, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će se razgovori s Erdoganom, koji je prethodno odigrao ključnu ulogu u uvjeravanju Putina da se podrži dogovor o žitaricama, održati sredinom dana po moskovskom vremenu.

1

milijun tona jeftinijih žitarica trebala bi Rusija isporučiti Turskoj

Ključni igrači
“Mi ovdje igramo vodeću ulogu”, rekao je Erdoganov glavni savjetnik za vanjsku politiku i sigurnost Akif Cagatay Kilic u intervjuu na televizijskom kanalu A Haber. “O trenutačnom status(dogovora o žitu) raspravljat će se na summitu u ponedjeljak. Oprezni smo, ali se nadamo uspjehu”, rekao je Kilic.

Rusija i Ukrajina su dva ključna svjetska poljoprivredna proizvođača na tržištima pšenice, ječma, kukuruza, uljane repice, uljane repice, sjemenki suncokreta i suncokretovog ulja. Sporazum o žitaricama bio je temelj sigurnog izvoz žitarica i gnojiva iz Ukrajine preko Crnog mora. S obzirom na važnost Ukrajine u svjetskom izvozu, dogovor je bio faktor ublažavanja globalne krize hrane za koju su Ujedinjeni narodi rekli da se pogoršala nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da bi se Moskva mogla vratiti sporazumu ako Zapad istodobno pristane na odvojeni memorandum dogovoren s UN-om kako bi se olakšao ruski izvoz hrane i gnojiva. Izvoz hrane i gnojiva iz Rusije nije pod zapadnim sankcijama, no Moskva tvrdi da ograničenja plaćanje, logistike i osiguranja ometaju isporuke.

Uoči razgovora s Erdoganom, ukrajinski dužnosnici potvrdili su da je Rusija tijekom noći pokrenula zračni napad na jednu od glavnih ukrajinskih luka za izvoz žitarica. Višesatni napad dronova na dunavsku luku Izmail, u ukrajinskoj regiji Odesa, pogodio je skladišta i proizvodne zgrade, a krhotine dronova zapalile su nekoliko zgrada civilne infrastrukture, rekao je guverner regije.

Izvan kišobrana sankcija

Izvoz hrane i gnojiva iz Rusije nije pod zapadnim sankcijama, no Moskva tvrdi da ograničenja plaćanja, logistike i osiguranja ometaju isporuke.

Cijene žitarica pale
Glavni tajnik UN-a António Guterres rekao je da je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu poslao “niz konkretnih prijedloga” s ciljem oživljavanja sporazuma. Moskva zahtijeva da se Ruska poljoprivredna banka ponovno poveže s međunarodnim platnim sustavom SWIFT iz kojeg je izbačena u lipnju 2022.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je u subotu da stvari koje su implicirane sporazumom prethodno nisu provedene. Putin namjerava Turskoj isporučiti do milijun tona ruskog žita po sniženim cijenama za preradu u tvornicama i otpremu u zemlje kojima je to najpotrebnije.

Uoči sastanka, cijene pšenice u SAD-u krajem prošlog tjedna su pale jer tržišta važu skromne globalne zalihe u odnosu na izglede ruske proizvodnje pšenice i napore oživljavanja dogovora.

Komentirajte prvi

New Report

Close