Siemens ulaže 500 milijuna eura u Bavarskoj

Autor: Poslovni dnevnik , 16. srpanj 2023. u 22:00
Inženjerski div ulaže u istraživačke i proizvodne pogodne u matičnoj zemlji/SHUTTERSTOCK

U Njemačkoj Siemens planira ulagati u Frankfurtu i u bavarskim gradovima Forchheimu i Erlangenu.

Njemački inženjerski div Siemens uložit će dodatnih oko 500 milijuna eura u istraživačke i proizvodne pogone u Bavarskoj, istaknuvši da su ključnu ulogu u toj odluci odigrala bavarska sveučilišta i istraživački centri.

“U Erlangenu planiramo proširiti postojeće proizvodne kapacitete i pretvoriti objekte u novi visokotehnološki kampus”, rekao je izvršni direktor Roland Busch dodajući da će investicija otvoriti nova radna mjesta, no nije iznosio konkretne brojke.

Njemački kancelar Olaf Scholz stigao je u Erlangen rekavši da investicija šalje snažan signal o njemačkoj inovaciji, proizvodnji i industrijskoj sposobnosti. “Siemens jača inovativnu snagu cijele naše zemlje”, izjavio je Scholz. Siemens je najavio globalna ulaganja od oko dvije milijarde eura, a polovina tog iznosa rezervirana je za matičnu Njemačku. Ostatak novca bit će usmjeren u SAD, Kinu, Singapur i Španjolsku, podsjeća Dpa.

Iznos uključuje i ulaganja podružnice za medicinsku tehnologiju Siemens Healthineers, u 75-postotnom vlasništvu Siemensa. U Njemačkoj Siemens planira ulagati u Frankfurtu i u bavarskim gradovima Forchheimu i Erlangenu.

Glasnogovornik tvrtke rekao je da u Erlangenu zapošljavaju oko 20.000 radnika. Busch tvrdi da Siemens nije iznimka u trendu velikih ulaganja u industrijska postrojenja u Njemačkoj, uključivši se tom izjavom u raspravu o opasnosti od deindustrijalizacije najvećeg europskog gospodarstva.

Poskupljenje struje u Europi potaknulo je strah da bi njemačka industrija mogla uzmaknuti pred stranom konkurencijom, no za njemačku kompaniju trošak električne energije nije primarna bojazan. Za Siemens su važniji drugi faktori, poput kvalificirane radne snage, visokokvalitetne infrastrukture i poslovnog okruženja.

Komentirajte prvi

New Report

Close