Shell otvara vrata eri megaspajanja

Autor: Tomislav Pili , 09. travanj 2015. u 22:00
Stručnjaci su skeptični oko racionalnosti Shellove odluke o spajanju s BG-om/Reuters

Naftne su kompanije pod pritiskom, bez perspektive da se cijene nafte oporave, tvrde analitičari.

Spajanje Shella sa britanskom energetskom kompanijom BG Group mogao bi označiti val spajanja i preuzimanja u naftnom sektoru.

Nakon što je u srijedu objavljena vijest da se stvara druga najveća energetska kompanija na svijetu u najvećoj transakciji u posljednjih 17 godina, dionice cijelog niza malih, široj javnosti nepoznatih naftnih kompanija oštro su porasle na burzama. Blago je ojačala i dionica britanskog BP-a kojeg analitičari vide kao sljedećeg logičnog kandidata za spajanje ili preuzimanje. Među prvima koji bi mogli povući okidač je najveći – ExxonMobil, piše Reuters.

 

4,2milijuna

barela dnevno proizvodit će Shell do 2018. kao najveća kompanija

Kao i krajem 90-ih, kada je niska cijena nafte bila okidač za cijeli niz spajanja, Shellov potez mogao bi se pokazati kao uvod u novu eru. "Shellovo preuzimanje BG-a može biti početak novog vala megaspajanja u tom sektoru. Mnogo kompanija je pod troškovnim pritiskom, bez perspektive da se cijene nafte oporave. Kompanije su navikle na cijenu od 100 dolara po barelu, a mnoge trebaju 40 do 60 dolara po barelu za poslovanje s pozitivnom nulom, tako da bi mogli vidjeti više ovakvih transakcija", kaže za Guardian profesor Christian Stadler.

Iako bi Shell prema procjenama već do 2018. trebao smijeniti ExxonMobil na ljestvici najvećih naftnih kompanija, analitičari su relativno skeptični prema racionalnosti ovog spajanja. Prema mišljenju analitičara, Shell se ovime okladio da će cijena nafte doći na 90 dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close