Seul traži SAD da preispita kriterije subvencija, upitna prisutnost u Kini

Autor: Poslovni dnevnik , 25. svibanj 2023. u 22:00
Južna Koreja je vodeći proizvođač čipova i glavni ulagač u taj sektor u SAD-u/SHUTTERSTOCK

Do novca samo tvrtke s najviše 5% kapaciteta u ‘problematičnim’ zemljama.

Južna Koreja zatražila je od Washingtona da preispita kriterije za nove subvencije za proizvodnju poluvodiča, zabrinuta zbog utjecaja pravila za ograničavanje ulaganja u čipove u zemljama poput Kine, pokazala je javna prijava u SAD-u.

U ožujku je američko Ministarstvo trgovine predložilo pravila za sprečavanje Kine (i drugih zemalja za koje smatra da izazivaju zabrinutost) da prisvajaju sredstva od 52 milijarde dolara namijenjenih za proizvodnju poluvodiča i istraživanje prema tzv. ‘CHIPS Actu’.

Dominantni ulagač
Južna Koreja je vodeći proizvođač čipova, ujedno i dominantni ulagač u američkom sektoru čipova. Ta razvijena azijska zemlja pozvala je SAD da preispita pravilo koje sprječava primatelje američkih izdašnih subvencija da grade nove objekte, za Amerikance problematičnim zemljama, iznad 5 posto postojećeg kapaciteta.

52

milijarde dolara poticaja predvidio je američki Zakon o čipovima

“Republika Koreja vjeruje da se ‘odredbe o zaštitnoj ogradi’ ne bi trebale provoditi na način koji nameće nerazuman teret tvrtkama koje ulažu u Sjedinjenim Državama”, je Južna Koreja koristeći svoje službeno ime u javnoj prijavi. Premda se u dokumentu ne navode detalji. U podnesku se ne navode daljnji detalji, ali agencija Yonhap izvijestila je da je Seul od Washingtona zatražio podizanje limita na 10 posto. Na upit Reutersa, južnokorejsko ministarstvo industrije odbilo je komentirati prijavu.

Sjedinjene Države poticajima ciljaju pomoći povratak američke liderske pozicije u proizvodnju poluvodiča, kao i motivirati zapošljavanja i osiguranje gospodarske i nacionalne sigurnosti. Dva najveća svjetska proizvođača memorijskih čipova, južnokorejski Samsung i SK Hynix, uložila su milijarde dolara u tvornice čipova u Kini, podcrtava Reuters. Ujedno Samsung gradi tvornicu čipova u Teksasu čija bi vrijednost mogla premašiti 25 milijardi dolara.

U svojim je komentarima Samsung Electronics tražio pojašnjenje predloženog pravila kako bi se osigurao da ulaganja u američki sektor proizvodnje čipova “ne budu neopravdano i nenamjerno ograničena”, stoji u podnesku. Svoj komentar dao je i SK Hynix, no detalji nisu objavljeni u javnoj verziji dokumenta. Matična kompanija SK Group planira uložiti 15 milijardi dolara u sektor čipova u SAD-u, od čega dio u naprednu tvornicu za pakiranje čipova, objavila je da razmatra podnošenje zahtjeva za financiranje. SK Hynix i Samsung Electronics nisu željeli komentirati podnesak za Reuters.

Ne razbijanju sindikata
“Potencijalni primatelji sredstava iz Zakona čipovima imaju brojne postojeće objekte u Kini. Od ključne važnosti je za te tvrtke da mogu zaštititi svoja prošla ulaganja u te objekte osiguravajući da ostanu komercijalno održivi”, izjavila je Udruga industrije poluvodiča.

S druge strane, sindikat United Auto Workers smatra da podnositelje zahtjeva za financiranje treba smatrati nepodobnima ako ne pristanu dopustiti sindikalno organiziranje. “Vlada SAD-a ne bi se trebala baviti financiranjem poslodavaca koji razbijaju sindikate”, stoji u izjavi objavljenoj u utorak. Resorno ministarstvo prima zahtjeve za subvencije za pogone za proizvodnju čipova u od ožujka.

Komentirajte prvi

New Report

Close