Šef Honde smanjio si plaću za 47.000 dolara

Autor: Tomislav Pili , 28. listopad 2014. u 09:32
Reuters

Prema posljednjim podacima, šef Honde ima godišnju plaću od 944.000 dolara uz 444.000 dolara bonusa.

Glavni izvršni direktor japanskog proizvođača automobila Honda, Takanobu Ito, odredio si je smanjenje plaće za 20 posto u sljedeća tri mjeseca zbog skandala sa zračnim jastucima u Hondinim, ali i Toyotinim i General Motorsovim automobilima.

Zbog problema s tim sigurnosnim sustavom koji prilikom aktivacije kod sudara može ozlijediti putnike metalnim šrapnelima u servise u SAD-u pozvano je preko pet milijuna Hondinih modela. Prema američkim podacima, do sada je od neispravnog zračnog jastuka poginulo četvero ljudi. Još 12 vozača zadobilo je ozbiljne ozljede. Prema posljednjim podacima, šef Honde ima godišnju plaću od 944.000 dolara uz 444.000 dolara bonusa, pa će smanjenjem ostati bez 47.000 dolara. Osim Itoa, smanjenje plaće, iako manje, zahvatilo je i ostale članove uprave Honde. Tako će predsjednik kompanije Fumihiko Ike dobiti 10 posto manju plaću, kao i 11 izvršnih direktora.

U središtu problema sa zračnim jastucima ustvari se nalazi japanska kompanija Takata koja s tim sustavom opskrbljuje cijeli niz svjetskih proizvođača automobila. Prema istrazi američkih vlasti koja obuhvaća čak osam milijuna automobila od 10 različitih proizvođača, najvjerojatniji problem je u drugačijoj vrsti eksploziva koju je Takata počela koristiti. Eksploziv se koristi za napuhivanje zračnog jastuka. Iako je glasnogovornik Takate na upit Bloomberga odbio komentirati te špekulacije, kompanija je ranije objavila da je problem izbio u kontroli kvalitete u njihovoj meksičkoj tvornici. Inače, Honda je najveći kupac Takatinih zračnih jastuka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close