Šef Goldman Sachsa: Nećemo više raditi IPO-e s upravama u kojima su samo bijelci

Autor: Bernard Ivezić , 24. siječanj 2020. u 10:06
Foto: Getty Images

Počevši od 1. srpnja u SAD-u i Europi Goldman Sachs neće sudjelovati u IPO-ima tvrtki koje neće imati barem jednog ‘diverse’ člana uprave, s naglaskom na žene

David Solomon, izvršni direktor Goldman Sachsa izjavio je za CNBC da investicijska banka neće podržati izlistavanje na burzi startupa koji u upravi neće imati barem jednu osobu koja nije 'drugačija',a odluka će se odnositi i na poslovanje u SAD-u i u Europi. Solomon je pojasnio da pri tome prvenstveno misli na to da startupi trebaju imati barem jednu ženu u svojoj upravi te da je statistika pokazala da su američke kompanije koje su unazad četiri godine izašle na IPO s barem jednom direktoricom imale značajno bolje poslovne rezultate od onih koje su bile isključivo muške.

"Počevši od 1. srpnja u SAD-u i Europi Goldman Sachs neće sudjelovati u IPO-ima tvrtki koje neće imati barem jednog 'diverse' člana uprave, s naglaskom na žene, a od 2021. tražit ćemo da u upravama budu barem dvije 'drugačije' osobe", kaže Solomon, koji je o toj temi s CNBC-om razgovarao u Davosu na Svjetskom gospodarskom forumu.

Naglasio je da je u posljednje vrijeme 60 kompanija u SAD-u i Europi izlistalo svoje dionice na burzi s upravama koje su činili isključivo bijeli muškarci.

"Možda ćemo propustiti neku poslovnu priliku, ali dugoročno, ovo će po mom mišljenju biti najbolje praksa za rad s kompanijama koje svojim dioničarima mogu donijeti najbolje povrate", zaključuje Solomon.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Rasisti.
Sada moramo naći Afrohrvata da nam srede IPO HEP-a.

wtf??

New Report

Close