Saudijska Arabija zaustavlja gradnju novih naftnih kapaciteta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. veljača 2024. u 15:07
FOTO: REUTERS/Ahmed Yosri

Saudijska Arabija odlučila je zbog energetske tranzicije zamrznuti planove o proširenju kapaciteta za proizvodnju nafte, rekao je u ponedjeljak ministar energetike.

Krajem siječnja saudijska vlada naredila je državnoj naftnoj kompaniji Aramco da zamrzne plan o proširenju naftnih kapaciteta i da cilja maksimalni održivi kapacitet od 12 milijuna barela dnevno (bpd), milijun manje no što je zacrtano 2020. godine. Cilj su trebali postići do 2027.

„Mislim da smo odgodili tu investiciju jednostavno zato što smo u tranzciji”, rekao je princ Abdulaziz bin Salman.

Pored nafte, Aramco ulaže i u plin, petrokemijske proizvode i obnovljive izvore energije, podsjetio je saudijski dužnosnik.

Rijad želi svesti emisiju štetnih plinova neto na nulu do 2060. godine, a Aramco je objavio da želi postići taj cilj u poslovanju do 2050.

U slučaju velikih poremećaja u globalnoj opskrbi zbog sukoba ili prirodnih kapaciteta, Saudijska Arabija ima “ogromne” rezervne kapacitete za proizvodnju nafte, napomenuo je princ Abdulaziz bin Salman.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i njihovi saveznici (OPEC+) ograničavaju proizvodnju kako bi stabilizirale cijene. Prema dogovoru grupe Saudijska Arabija proizvodi oko tri milijuna barela dnevno manje od maksimalnog održivog kapaciteta koji iznosi 12 milijuna barela dnevno.

„Spremni smo prilagođavati kapacitete, povećati ih ili smanjiti, ovisno o potrebama tržišta”, naglasio je saudijski dužnosnik.

Izvršni direktor Aramca Amin Nasser rekao je da očekuje povećanje potražnje za naftom u ovoj godini na 104 milijuna barela dnevno. U 2025. trebala bi po njegovim riječima kliznuti na 105 milijuna barela dnevno. U 2023. iznosila je po podacima OPEC-a rekordna 102 milijuna barela dnevno.

Komentirajte prvi

New Report

Close