Saudijska Arabija stvara divovski fond težak 40 milijardi dolara

Autor: Tanja Ivančić , 21. ožujak 2024. u 14:23
Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman/REUTERS

Bliskoistočna kraljevina u partnerstvu s SAD-om fokus okreće prema umjetnoj inteligenciji.

Vlada Saudijske Arabije planira stvoriti fond težak otprilike 40 milijardi dolara za ulaganje u umjetnu inteligenciju, izvijestio je New York Times, pozivajući se na troje ljudi upoznatih s planovima.

Ta bliskoistočna zemlja stvara divovski fond za ulaganje u AI tehnologije, potencijalno postajući najveći igrač na iznimno popularnom tržištu, nakon zlatne groznice, slažu se mediji i stručnjaci.

Centar u Rijadu
Predstavnici Saudijskog javnog investicijskog fonda (PIF) razgovarali su o potencijalnom partnerstvu s američkom investicijskom tvrtkom Andreessen Horowitz i drugim financijerima u proteklim tjednima, navode novine.

Kako izvještava CNBC, o cijeloj priči raspravlja se već mjesecima, omogućilo bi se uspostavljanje partnerstva između Saudijskog investicijskog fonda (PIF) vrijednog 925 milijardi dolara i Andreessen Horowitz, jedne od najvećih tvrtki rizičnog kapitala u Silicijskoj dolini.

925

milijardi dolara vrijedan je Saudijski investicijski fond

Prema izvještaju, Andreessen Horowitz i guverner PIF-a Yasir Al-Rumayyan razgovarali su o mogućnosti da američka tvrtka otvori ured u Rijadu. Službenici PIF-a također su razgovarali o tome koju bi ulogu Andreessen Horowitz mogao igrati i kako bi takav fond funkcionirao, dodajući da se planovi još uvijek mogu promijeniti.

Drugi venture kapitalisti mogli bi sudjelovati u fondu za umjetnu inteligenciju, za koji se očekuje da će započeti s radom u drugoj polovici 2024. godine, prema izvještaju Reutersa.

Predstavnici Saudijske Arabije naznačili su potencijalnim partnerima da ih zanima podržavanje različitih tehnoloških startupova povezanih s umjetnom inteligencijom, uključujući i one koji se bave dizajniranjem i proizvodnjom u industriji čipova te onih koji se bave podatkovnim centrima, pišu američki mediji. Premda su i PIF i fond Andreessen Horowitz mnogi mediji kontaktirali, zasad, nema odgovora.

Inače, prošlog mjeseca, Al-Rumayyan iz PIF-a predstavio je kraljevinu kao potencijalno središte za razvoj umjetne inteligencije izvan Sjedinjenih Država, pozivajući se na njezine energetske resurse i kapacitet financiranja. Al-Rumayyan je rekao da kraljevina ima “političku volju” za ostvarivanje projekata umjetne inteligencije i obilje sredstava koja bi mogla koristiti za poticanje razvoja te tehnologije.

Otklon od nafte
PIF Saudijske Arabije nastoji diverzificirati prihode kraljevstva od nafte, ključnog stupa inicijative Vizija 2030. saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana. Uložio je milijarde dolara ulaganja u kupnju udjela i zajedničke fondove s velikim međunarodnim tvrtkama kao što su Uber, Bank of America, Citi, SoftBank i Blackstone.

Andreessen Horowitz, s imovinom od 35 milijardi dolara pod upravljanjem, podupirao je uspješne tvrtke uključujući Airbnb, Coinbase, Facebook i Slack te u svom portfelju ima gotovo 100 startupa povezanih s umjetnom inteligencijom. Suosnivač Marc Andreessen napisao je u postu na blogu na web stranici tvrtke u lipnju 2023. da je “prijetnja neagresivne težnje globalnoj AI dominaciji… znatna.” 

Komentirajte prvi

New Report

Close