Kombinacijom poticaja, ali i ultimatuma žele privući 500 stranih kompanija i Dubaiju oteti titulu poslovnog središta regije

Autor: Tomislav Pili , 30. ožujak 2021. u 06:33
Saudijska Arabija skočila je od 2019. na ljestvici ‘Doing Business’ za 30 mjesta/Reuters

Kompanije koje nakon 2024. žele dobiti lukrativne ugovore sa saudijskom vladom moraju otvoriti podružnice u najvećem bliskoistočnom gospodarstvu.

Saudijska Arabija “bacila je rukavicu” Dubaiju s namjerom da mu preotme titulu poslovnog središta Bliskog istoka u postugljičnom razdoblju. No, emirat s najraznolikijim gospodarstvom u Zaljevu brzo je odgovorio velikim planom povećanja konkurentnosti gospodarstva.

Kako piše Reuters, sredinom veljače saudijska vlada postavila je stranim kompanijama svojevrsni ultimatum: ako žele nakon 2024. dobiti lukrativne ugovore s vladom, moraju imati podružnicu u tom najvećem bliskoistočnom gospodarstvu.

Podaci Svjetske banke pokazuju da je tamošnje gospodarstvo 2019. vrijedilo 793 milijarde dolara. Prema navodima saudijskih medija, do sada je 24 stranih kompanija udovoljilo tom zahtjevu i otvorilo urede u prijestolnici Rijadu.

Među njima su Pepsi, Schlumberger, Deloitte, PricewaterhouseCoopers, Tim Hortons, Bechtel, Robert Bosch i Boston Scientific. U komentaru Reutersu iz Deloittea su poručili kako kako su spremni djelovati kao “strateški partner” saudijskoj vladi u reformi gospodarstva dok njemački Bosch tvrdi kako istražuje poslovne prilike u kraljevini.

No, uz ultimatum, saudijska je vlada pokrenula paket ekonomskih i socijalnih reformi s ciljem privlačenja investitora i pretvaranja zemlje u mjesto gdje je strancima lakše poslovati i živjeti. Stranim ulagačima sada su za dobivanje dozvole potrebna samo dva dokumenta, a ne 12. Cijeli proces traje tri sata, umjesto tri dana.

Državni investicijski fond planira osnovati novu zrakoplovnu kompaniju kao konkurenta prijevozniku iz Dubaija, Emiratesu. K tome, u Rijadu će kroz nekoliko godina osvanuti i novi hoteli. U prijestolnici se gradi podzemna željeznica, a vlada namjerava i ublažiti neke restrikcije koje proizlaze iz tamošnjeg tumačenja islama, poput zabrane kino-dvorana.

Saudijska je Arabija od 2019. skočila 30 mjesta na ljestvici Svjetske banke “Doing Business” koja rangira države po lakoći poslovanja. Kraljevina je sada na 62. mjestu, ali i dalje značajno zaostaje za Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) koji zauzimaju 16. poziciju. No, saudijska vlada tvrdi kako joj je cilj do 2030. privući 500 stranih kompanija.

“Napravili smo značajan napredak posljednjih godina u ključnim reformama, uključujući mogućnost da kompanija bude u 100-postotnom stranom vlasništvu”, tvrdi Khalid al-Falih, ministar za ulaganja. Motiv za privlačenje stranih ulagača leži u velikoj ovisnosti saudijskog gospodarstva o izvozu nafte.

Stoga tamošnji vladar, princ Mohammed bin Salman, želi diverzificirati gospodarstvo s obzirom da svijet smanjuje korištenje fosilnih goriva. Saudijski planovi oglasili su uzbunu u Dubaiju, emiratu koji je još 90-ih godina Bahreinu preoteo krunu regionalnog poslovnog središta.

Tamošnji vladar, šeik Mohammed bin Rashid al-Maktum koji je ujedno i premijer UAE-a, objavio je nedavno plan koji bi gospodarstvo trebao učiniti još konkurentnijim. Plan uključuje povećanje hotelskih kapaciteta za 134 posto u iduća dva desetljeća te povećanje vrijednosti vanjske trgovine za 43 posto u idućih pet godina.

Osim toga, Dubai namjerava povećati broj zrakoplovnih i pomorskih linija za 50 posto. Inače, gospodarstvo Dubaija najteže je pogođeno pandemijom među zaljevskim zemljama. Standard & Poor’s procjenjuje da je BDP prošle godine pao gotovo 11 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close