Saudijci normaliziraju proizvodnju nafte

Autor: Poslovni dnevnik , 18. rujan 2019. u 22:00
Amin H. Nasser, izvršni direktor Aramca/REUTERS

U zadnja dva dana Saudijci obnovili polovicu izgubljene proizvodnje, potpuna normalizacija krajem rujna.

Saudijski ministar energetike, princ Abdel Aziz bin Salman izjavio je da će se proizvodnja nafte u njegovoj zemlji normalizirati potkraj rujna pošto je u subotu bila prepolovljena zbog napada na naftna postrojenja.

'Ne zna se tko je u pozadini'
"Imam dobre vijesti – opskrba međunarodnih tržišta naftom vratila se na razinu na kojoj je bila prije napada", rekao je ministar na tiskovnoj konferenciji. "U zadnja dva dana smo obnovili polovicu izgubljene proizvodnje", dodao je, najavivši da će se saudijska proizvodnja potpuno normalizirati potkraj rujna. Premda su Sjedinjene Države optužile Iran za napade, saudijski ministar je rekao da Rijad ne zna tko stoji iza subotnjih napada na saudijska naftna postrojenja za koje su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici.

 

7 milijuna

barela nafte dnevno izveze Saudijska Arabija

Ministar je rekao da Rijad – koji je počeo istragu i pozvao međunarodne stručnjake da joj se priključe – radi na prikupljanju "dokaza u skladu s međunarodnim standardima". Unatoč subotnjim napadima, uvrštenje saudijske superkompanije Saudi Aramco "nastavlja se po planu", rekao je predsjednik njegova upravnog odbora Jassir al – Rumajan. "Nećemo ni s čim stati", rekao je na istoj konferenciji. Saudijska Arabija je prije napada proizvodila 9,9 milijuna barela na dan, od čega je izvozila sedam milijuna, i to uglavnom u azijske zemlje. 

Aramco nije stao 
Saudijska proizvodnja je zbog napada pala na 5,7 milijuna barela na dan, što je oko šest posto svjetske opskrbe. Puna proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji obnovit će se brže od očekivanog nakon napada na naftna postrojenja tijekom vikenda, otkrila su u utorak dva izvora.

Još u ponedjeljak dva su izvora obaviještena o poslovanju tvrtke izjavila kako bi povratak punoj proizvodnji nafte "mogao potrajati mjesecima". Cijene nafte koje su u ponedjeljak porasle gotovo 20 posto su u utorak naglo pale. Cijena barela je pala za 3.72 dolara i iznosi 65.30 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close