Sat Sudnjeg dana ostaje postavljen na 90 sekundi do ponoći, a evo i zašto

Autor: Poslovni.hr , 24. siječanj 2024. u 11:39
Foto: Unsplash/Ilustracija

Znanstvenici su naveli razloge za zadržavanje kazaljki najbliže “Sudnjem danu” ikad, ali su se suzdržali od pomicanja sata unaprijed.

Sat Sudnjeg dana – koji simbolički prikazuje koliko je svijet blizu nuklearnog Armagedona – ostaje postavljen na 90 sekundi do ponoći, piše BBC.

Znanstvenici su naveli razloge za zadržavanje kazaljki najbliže “Sudnjem danu” ikad, ali su se suzdržali od pomicanja sata unaprijed. Prijetnja koje navode su nove utrke u naoružanju, rat u Ukrajini i zabrinutosti zbog klimatskih promjena.

Inače, sat postavlja godišnje Bulletin of the Atomic Scientists. Od 2007. godine članovi razmatraju utjecaj novih rizika stvorenih čovjekom poput umjetne inteligencije i klimatskih promjena, kao i najveće prijetnje – nuklearnog rata.

U svojoj objavi za 2024. godinu u utorak, Bulletin je rekao da Kina, Rusija i SAD troše ogromne iznose kako bi “proširile ili modernizirale svoje nuklearne arsenale” – što dodaje “uvijek prisutnu opasnost od nuklearnog rata zbog pogreške ili nesporazuma”.

Rat u Ukrajini također je stvorio “stalno prisutan rizik od nuklearne eskalacije”, rekli su.

Nedostatak akcije u vezi s klimatskim promjenama i rizici povezani s “zloupotrebom” novih bioloških tehnologija i alata umjetne inteligencije (AI) također su navedeni kao razlozi za stanje na satu.

Sat Sudnjeg dana stvoren je 1947. godine od strane J. Roberta Oppenheimera i ostalih znanstvenika iz SAD-a koji su razvili atomsku bombu.

Vidjeli su njezine razorne učinke dvije godine ranije, na kraju Drugog svjetskog rata, na japanske gradove Hiroshimu i Nagasaki. Željeli su upozoriti javnost i izvršiti pritisak na svjetske vođe kako bi se osiguralo da se nuklearno oružje više nikada ne koristi.

Kazaljke sata pomaknule su se 25 puta. Godine 1947. počele su s postavljenih sedam minuta do ponoći. Na kraju Hladnog rata, 1991. godine, pale su natrag na 17 minuta do ponoći.

Predsjednica Bulletina, Rachel Bronson, rekla je BBC-u da “svaka glavna zemlja, uključujući i UK, ulaže u svoj nuklearni arsenal kao da se nuklearno oružje upotrebljivo vrlo dugo. Ovo je vrlo opasno vrijeme… vođe se ne ponašaju odgovorno.”

Pavel Podvig, ruski stručnjak za nuklearno oružje koji je dugi niz godina bio uključen u postavljanje Sata Sudnjeg dana, izjavljuje da je bio šokiran kada je predsjednik Putin stavio ruske nuklearne snage u stanje pripravnosti nakon invazije na Ukrajinu.

Svijet je reagirao s užasom na prijetnju ruskog lidera, ali čini se da je on donio svjesan izračun.

“Upravo zato i postoje nuklearno oružje – da osigura određenu slobodu djelovanja”, kaže Podvig. “Ruski predsjednik vjerovao je da će ovakvim izjavama odvratiti Zapad od intervencije u Ukrajini, što je bio ispravan izračun – tako funkcionira odvraćanje.”

Unatoč desetljećima sporazuma o kontroli naoružanja, globalno postoji još uvijek oko 13.000 nuklearnih bojevih glava, pri čemu 90% pripada Rusiji i Sjedinjenim Američkim Državama. Šest drugih zemalja proglašenih je nuklearnim silama: Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Kina, Indija, Pakistan i Sjeverna Koreja. Vjeruje se i da Izrael posjeduje nuklearno oružje, ali to nikada nije potvrdio. Većina suvremenih nuklearnih oružja mnogo je snažnija od onih koje su uništile Hirošimu i Nagasaki.

Godine 2021., Ujedinjeno Kraljevstvo povećalo je ograničenje na broj svojih bojevih glava s 225 na 260, potencijalno dodajući 35 novih bojevih glava, a nuklearna snaga zemlje bila je u povišenoj pripravnosti. Od početka rata u Ukrajini, došlo je do retorike od strane visokih ruskih dužnosnika sugerirajući da bi Moskovska nuklearna oružja mogla biti upotrijebljena protiv Ujedinjenog Kraljevstva.

Kako tumačiti Sat Sudnjeg dana Nuklearno odvraćanje Ujedinjenog Kraljevstva smješteno je na zapadu Škotske u bazi Faslane, domu četiri podmornice klase Vanguard koje nose Trident rakete naoružane nuklearnim bojevim glavama.

Feargal Dalton, bivši poručnik bojnog broda koji je služio na podmornici HMS Victorious, jedan je od malog broja ljudi koji su zapravo ispalili Trident raketu: testnu raketu s lažnom bojevom glavom.

“Uvijek postoji barem jedna [podmornica] negdje tamo, spremna za ispaljivanje u roku od 15 minuta”, kaže Dalton. “Dok razgovaramo, nuklearni odvraćajući faktor je negdje vani. Vladimir Putinovi ovog svijeta znaju da postoji, da je vjerodostojan i da bismo ga mogli upotrijebiti ako zatreba.”

Od trenutka kada je stvorena atomska bomba, postojao je otpor prema tim oružjima. Tijekom 1980-ih, žene mirnog kampa Greenham Common borile su se kako bi uklonile sve američke nuklearne rakete s tla Ujedinjenog Kraljevstva – posljednje bojeve glave otišle su 2008. godine. Međutim, na RAF Lakenheath u Suffolku, Kampanja za nuklearno razoružanje (CND) prosvjeduje protiv mogućnosti povratka američkog oružja.

Dokumenti Pentagona – prvi put izviješteni od strane Federacije američkih znanstvenika – sugeriraju da će se “posebno” oružje SAD-a smjestiti na toj bazi. Američki vojni avioni sposobni za ispuštanje takvog oružja stigli su u Lakenheath 2021. godine, a trenutmo postoje planovi američkog zrakoplovstva da izgrade spavaonice za vojnike koji bi mogli služiti potencijalnu nuklearnu misiju na tom mjestu.

“Znamo da imamo javno mnijenje na svojoj strani”, objašnjava Sophie Bolt iz CND-a – dok njezina mala skupina uzvikuje slogane preko ograde oko baze. “Gotovo 60% populacije ne želi da se nuklearne bombe smještaju u Britaniji.”

“Nemamo nikakve veze s ovom bazom, ona je potpuno pod kontrolom SAD-a”, kaže Alan Wright, još jedan prosvjednik. “Ako dobijemo Trumpa sljedeći put i ako pritisne gumb jer ima veći gumb od Putina – onda smo meta.”

Međutim, Donald Trump je ranije izjavio da bi okončao rat u Ukrajini unutar 24 sata od izbora, iako nije objasnio kako. Neki analitičari vjeruju da bi podrška SAD-a Ukrajini mogla biti smanjena.

U proteklom desetljeću strahovi od nuklearnog rata također su porasli zbog Kim Jong-una, vođe Sjeverne Koreje, posljednje zemlje koja se pridružila nuklearnom klubu. Hvalio se testiranjem nuklearnih raketa koje su sposobne dosegnuti Sjedinjene Američke Države.

Bivši član Bulletin of Atomic Scientists i savjetnik Sata Sudnjeg dana, Sig Hecker, posjetio je sjevernokorejske nuklearne objekte sedam puta kao dio znanstvenog istraživačkog programa i procjenjuje da bi sada mogli imati 50 do 60 nuklearnih bojevih glava.

“Nuklearno oružje, nuklearni terorizam, nuklearna proliferacija – sve ide u krivom smjeru”, kaže on.

Komentirajte prvi

New Report

Close