Prijeti ostavkom: Španjolski premijer povukao se na pet dana iz javnosti

Autor: Poslovni dnevnik , 26. travanj 2024. u 10:21
Sud u Madridu ranije je već objavio da je 16. travnja otvorio istragu protiv Gomez/Reuters

U prijavi je spomenuta veza premijerove supruge i s kompanijom Globalia koja je bila sponzor think-tanka.

Španjolski premijer Pedro Sanchez povukao se na pet dana iz javnosti kako bi razmislio hoće li ostati premijer, nakon što je sud u Madridu otvorio istragu protiv njegove supruge osumnjičene za korupciju.

Sindikat Manos Limpias (Čiste ruke) prijavio je 59-godišnju Begonu Gómez sudu u Madridu da je kao premijerova supruga davala pisma preporuke sa svojim potpisom poduzetnicima koji su se javljali na javne natječaje.

Spašavali Air Europu
Konzultantska kompanija poduzetnika Carlosa Barrabésa dobila je 10 milijuna eura od javne kompanije u nadležnosti ministarstva gospodarstva. Taj poduzetnik je kasnije uspostavio poslijediplomski studij kojim upravlja Gómez na sveučilištu Complutense u Madridu, izvijestila je španjolska televizija TVE.

U prijavi je spomenuta veza premijerove supruge i s kompanijom Globalia koja je bila sponzor think-tanka Africa Center del Instituto de Empresa kojim je upravljala Gómez. Vlada Španjolske je sa 600 milijuna eura javnog novca spašavala zrakoplovnu kompaniju Air Europa, čiji je vlasnik Globalia.

Socijalist Sanchez, koji upravlja lijevom vladom od ljeta 2018., u otvorenom pismu javnosti navodi da će se njegova supruga braniti na sudu od “lažnih” optužbi za korupciju. Dodao je da je već bila pokrenula sudski postupak protiv medija “desne ili krajnje desne orijentacije” na čijim se informacija bazira kaznena prijava.

“Treba mi pauza za razmišljanje”, napisao je u pismu objavljenom na X-u. “Hitno trebam odgovor na pitanje trebam li nastaviti voditi vladu ili odustati od te časti”. Najavio je da će se u ponedjeljak, 29. travnja pojaviti pred medijima i objaviti odluku.

Sud u Madridu ranije je već objavio da je 16. travnja otvorio istragu protiv Gomez. Pojedinosti nije naveo, rekavši samo da je istraga u ovoj fazi tajna i da je pozvao nekoliko svjedoka. Među njima su dvojica novinara internetskih portala, od kojih je jedan El Confidencial.

“To su mediji desne i krajnje desne orijentacije”, napisao je 52-godišnji Sanchez optuživši ih da mu “podmuklim” i “lažnim” informacijama nastoje naškoditi.

“Kao što je i logično, Begona će braniti čast i surađivati s pravosuđem u čemu god je potrebno kako bi razjasnila radnje, prikazane skandaloznima, kao i one nepostojeće”, dodao je.

Šest mjeseci vlade
Sanchez je prije šest mjeseci oformio novu manjinsku lijevu vladu uz parlamentarnu podršku separatističkih stranaka Katalonije i Baskije. Optužio je oporbene stranke desnice Narodnu stranku (PP) i Vox za nepoštivanje rezultata izbora.

“Radi se o operaciji zlostavljanja i udaranja na sve strane kako bi me srušili politički, a i privatno napadajući moju suprugu”, napisao je u pismu na četiri stranice. Narodna stranka mu je nakon objave pisma poručila da “prestane glumiti žrtvu i neka položi račune”.

“Umjesto što se povlači na pet dana, treba odmah i jasno objasniti ovaj skandal”, rekla je članica stranke Cuca Gamarra.

Komentirajte prvi

New Report

Close