Sanacija banaka novi test za Ciprasa

Autor: Tomislav Pili , 21. srpanj 2015. u 21:59
Premijer Aleksis Cipras/REUTERS

U parlament sa slabašnom vladajućom većinom poslan drugi paket reformi.

Grčki premijer Aleksis Cipras do srijede navečer mora uvjeriti svoju slabašnu većinu u parlamentu da usvoji drugi paket reformskih zakona koji su uvjet za otvaranje pregovora s kreditorima.

Vlada je u utorak poslala na usvajanje prijedlog zakona o sanaciji banaka. Njime bi se implementirale europske direktive kojima u slučaju propasti banaka trošak prvo snose dioničari i vjerovnici, a ne porezni obveznici. Bez njegova usvajanja kreditori ne žele sjesti za stol kako bi se razgovaralo o novom, trećem po redu paketu pomoći vrijednom 86 milijardi eura. Novi je to test za Ciprasovu vladu koja je uspjela prošli tjedan progurati prvi paket  zakona samo zahvaljujući oporbenim, proeuropskim strankama.

Glasove oporbenih zastupnika Cipras će najvjerojatnije trebati i sada. Prošli je tjedan tek 123 zastupnika vladajuće koalicije glasalo za reforme, iako savez lijeve Sirize i desnih Neovisnih Grka kontrolira 162 zastupnička mjesta od njih 300 ukupno. Podsjetimo, Grčka je u ponedjeljak otvorila banke i neznatno ublažila kapitalne restrikcije, a plaćen je i dug Europskoj središnjoj banci ECB) i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). ECB je potvrdio da je plaćeno 3,5 milijardi eura dospjelih obveznica te 700 milijuna eura kamata. MMF je pak objavio da je plaćeno 2,05 milijardi eura te da Grčka više nema zaostataka prema toj instituciji.

Komentirajte prvi

New Report

Close