Samsonite stvara ‘pametni kovčeg’

Autor: Maria Mrvelj , 16. veljača 2016. u 14:18
Godišnje se izgubi 24 milijuna kovčega/REUTERS

Ugrađivanje elektronike označit će najveću inovaciju otkako su 70-ih godina na kovčege ugrađeni kotačići.

Proizvođač kovčega i putnih torbi Samsonite u suradnji sa Samsungom planira na tržište plasirati inovaciju koja bi trebala riješiti problem izgubljene prtljage. Radi se o putnoj torbi s ugrađenom elektronikom što će biti najveći izum u industriji putnih torbi od kada su se počeli proizvoditi kovčezi s kotačićima 70-ih godina prošlog stoljeća.

Izvršni direktor tvrtke Ramesh Tainwala rekao je kako će prtljaga komunicirati s vlasnikom i sa onima koji će je zbrinjavati. Sve bi, prema procjeni direktora, trebalo biti jako dobro umreženo kako bi muke oko gubitka prtljage postale prošlost. Pretprošle godine zabilježeno je 24 milijuna izgubljenih kovčega, a 5,5 posto nikada nije vraćeno vlasnicima. Najčešće se prtljaga izgubi kod transfernih letova: prema statističkim podacima čak 48 posto ukupne izgubljene prtljage zabilježeno je kod takvih letova.

 

Tainwall

Daljnji cilj je stvoriti kovčeg koji se sam prijavljuje na aerodromima.

Najrjeđi je uzrok nepravilni prtljažni listić. Međunarodna udruga za zračni promet (IATA) odnedavno je uvela program InBag čiji je cilj smanjiti izgubljenu prtljagu za pola, povećati učinkovitost u otpremi te omogućiti inovacije u svim procesima koji se bave prtljagom u zračnom prostoru. Daily Mail prenosi kako će kovčezi koristiti GPS radi svog lociranja, te tako upozoravati putnike kada je prtljaga iskrcana iz teretnog prostora zrakoplova te kada će se otprilike pojaviti na traci.

Za one paranoične, torbe će također slati obavijesti kada ih netko bude otvarao ili im se vlasnik udalji više od nekoliko metara.  No, ovo nije prvi ovakav izum. Jedan startup iz San Francisca pod nazivom Bluesmart odnedavno je ponudio sličan proizvod. Za 350 funti njegov kovčeg sam se "pronalazi", zaključava, memorira ako ga je netko otvarao, sam se izvaže, puni gadgete, pa čak i poziva taksi ako je izgubljen. Direktor Samsonitea rekao je kako je daljnji cilj izumiti prtljagu koja se ne mora prijavljivati na aerodromima.

Komentirajte prvi

New Report

Close