Sada kormilar Googlea nosi na leđima pritisak regulatora

Autor: Poslovni dnevnik , 04. prosinac 2019. u 22:00
Larry Page i Sergey Brin/REUTERS

Sundar Pichai mora se uhvatiti ukoštac s optužbama za kršenje privatnosti i zloupotrebu tržišnog položaja.

Suosnivači Googlea prenijeli su upravljanje krovnom kompanijom Alphabet na čelnika te internetskle tražilice, prepustivši mu "vrući krumpir" s obzirom na sve izraženiji interes regulatora u optužbama za kršenje privatnosti korisnika i zloupotrebu tržišnog položaja.

Kako su prenijele agencije, glavni direktor Googlea Sundar Pichai zamijenit će Larryja Pagea kao glavni izvršni direktor matične tvrtke Alphabet, priopćila je tvrtka u utorak u blogu, što pokazuje sve manju javnu ulogu Pagea i Sergeya Brina u kompaniji koju su zajednički osnovali prije 21 godinu.

Bez dnevnog prigovaranja
"Mada je bio golem privilegij toliko dugo duboko sudjelovati u dnevnom upravljanju kompanijom, mislimo kako je vrijeme da preuzmemo ulogu ponosnih roditelja – nudeći savjet i ljubav, ali ne i dnevno prigovaranje!" napisali su Page i Brin u blogu. Alphabet, koji isto tako posjeduje tehnološku kompaniju za autonomna vozila Waymo, tvrtku Verily za software za zdravstvenu skrb i nekoliko drugih tvrtki, nastao je 2015. u sklopu korporativnog restrukturiranja.

Page se želio usredotočiti na nove tvrtke dok je operativne odluke u Alphabetovoj najvećoj jedinici Googleu prepustio Pichaiju. Page i Brin će ostati direktori, ali će svoje titule glavnog izvršnog direktora, odnosno predsjednika odmah ustupiti, rekao je Alphabet. Brinova pozicija predsjednika ostat će nepopunjena. Iako su odstupili s vodećih pozicija, dvojac Page-Brin i dalje drži većinski paket dionica kompanije.

 

51,3 posto

dionica Alphabeta drže Larry Page i Sergey Brin

Prema posljednjim dostupnim podacima koje prenosi Reuters, Page drži 26,1 posto udjela, Brinu pripada 25,25 posto, a Pichai ima tek 1 posto dionica. Podsjetimo, 47-godišnji Sundar Pichai porijeklom je Indijac rođen u državi Tamil Nadu. Školovan na američkim sveučilištima, prvo se zaposlio u konzultantskoj kući McKinsey, a povijest pamti da je na prvi razgovor za posao u Googleu došao 1. travnja 2004. godine, na dan kada je kompanija lansirala Gmail. U internetskom divu se etablirao nakon što je sa svojim timom razvio preglednik Chrome, a kasnije je nadgledao razvoj operativnog sustava za mobitele Android.

Bez većih promjena
Kako prenosi Associated Press, analitičar Tim Bajarin iz tvrtke Creative Strategies smatra kako se promjenama u vodstvu Alphabeta neće ništa posebno promijeniti. A ako i dođe do promjena, to će biti zbog vladinih istraga, dodaje Bajarin. Prema njegovu mišljenju, Pichai i jest postavljen na poziciju kormilara Googlea kako bi ga se pripremilo za regulatorni pritisak.

Prvo "vatreno krštenje" u tom je kontekstu Pichai imao prije godinu dana kada je u Kongresu svjedočio u sklopu istrage da li je internetska tražilica negativno utjecala na izborni rezultat Republikanske stranke. U posljednje dvije godine Larry Page i Sergey Brin značajno su smanjili svoje medijske istupe zbog prigovora zaposlenika, ali i kongresnika koji su od Pagea htjeli doznati više o kontroverznim Googleovim projektima, poput eksperimentalne aplikacije za pretraživanje interneta za kineske korisnike.

Valja naglasiti i kako je Google do sada odvajao Pageovu i Pichaijevu poziciju kako bi branio ograničeno izvještavanje investitora o financijsko rezultatima YouTubea i ostalih poslovanja koje posjeduje Google. Takva je praksa postala meta zanimanja Komisije za burze i vrijednosnice 2017. godine. Alphabet je odbio komentirati hoće li se standardi izvještavanja promijeniti sada kada Pichai drži obje čelne pozicije.

Komentirajte prvi

New Report

Close