SAD na čelu Svjetske banke želi Ajaya Bangu, borba za planet ulazi u prioritete

Autor: Ana Blašković , 26. veljača 2023. u 22:00
Ajay Banga, za razliku od još aktualnog šefa banke Davida Malpassa, vjeruje u klimatske promjene/Reuters

Veteran Wall Streeta trebao bi, uz borbu protiv siromaštva, u fokus banke dodati klimu.

Američki predsjednik Joe Biden nominirao je nekadašnjeg čelnika Mastercarda Ajaya Bangu za predsjednika Svjetske banke. Odabir veterana Wall Streeta, koji je odgojen u Indiji, jasan je signal SAD-a u kojem smjeru želi vidjeti najveću promjenu misije te institucije u povijesti, piše FT.

Nominacija Bange na čelo Svjetske banke, čijeg predsjednika tradicionalno postavlja Washington, dolazi tjedan dana pošto je David Malpass iznenada podnio ostavku u jeku povijesnog zaokreta te institucije kada zemlje nastoje proširiti misiju na borbu protiv klimatskih promjena, povrh borbe protiv siromaštva.

Naturalizirani Indijac
Nominirajući ga, Biden je rekao da Banga shvaća izazove s kojima se suočavaju zemlje u razvoju i “kritično iskustvo” u mobiliziranju privatnog novca za “hvatanje u koštac s najhitnijim izazovima našeg vremena, uključujući klimatske promjene”.

63

godine trenutno ima Ajay Banga, favorit SAD-a za predsjednika SB-e

Imenovanje zahtijeva potporu drugih zemalja članica. Glavni dioničari su Kina, Japan, Njemačka, Francuska i Velika Britanija. Prema pisanju FT-ja, nominacija 63-godišnjaka, naturaliziranog američkog državljanina koji je sebe opisao kao “tipa potpuno napravljenog u Indiji”, mogla bi pomoći u osiguranju podrške zemalja u razvoju među kojima vlada zabrinutost zbog pomaka fokusa banke sa siromaštva na globalno zagrijavanje.

Za primijetiti je da Bangino ime kao favorita za predsjednika dolazi tek nekoliko sati nakon što je upravni odbor Svjetske banke rekao da će “snažno poticati” ženske kandidate. Službene nominacije će se zatvoriti 29. ožujka prije datuma početka izbora novog predsjednika u svibnju.

Ajay Banga potpredsjednik je General Atlantica, američke grupe privatnog kapitala, a prethodno je do kraja 2020. bio izvršni direktor Mastercarda. Osim toga, predsjednik je investicijskog holdinga Exor, koji drži kontrolni udio u nogometnom klubu Juventus, te nezavisni direktor u singapurskom državnom investicijskom fondu Temasek.

Pritisak na Malpassa, kojeg je imenovao Donald Trump, porastao je nakon što je odbio reći vjeruje li u klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem. Kasnije je rekao da je bio krivo shvaćen. Najveći dioničari banke koji su se zalagali za uključivanje klime u rad banke Malpassa su kritizirali jer nije prihvaćao plan.

Više novca
Ministrica financija Janet Yellen pozvala je vodstvo banke da “brzo” provede reforme kako bi se oslobodilo više novca za klimu. Visoki američki dužnosnik rekao je da je Washington “ponosan” što je predložio kandidata koji je rođen, odrastao i “proveo rani dio svoje karijere na tržištu u razvoju u Indiji”.

“To je apsolutno dio toga tko je on kao profesionalac, također, i što će donijeti Svjetskoj banci”, rekao je neimenovani izvor FT-u. Pod Banginom palicom, Mastercard je ostvario gotovo desetljeće snažnog rasta prihoda, a bio je među desecima direktora koji su u otvorenom pismu pozvali vlade da učine više na smanjenju emisija prije klimatskog summita COP26.

Komentirajte prvi

New Report

Close