SAD, Meksiko i Kanada žele vratiti proizvodnju u regiju

Autor: Ana Blašković , 11. siječanj 2023. u 22:00
Predsjednici Joe Biden, Andres Manuel Lopez Obrador i Justin Trudeau namjeravaju jačati trgovinske veze i suradnju između svojih zemalja/REUTERS

Zemlje Sjeverne Amerike smanjuju ovisnost o ostatku svijeta.

Meksiko, Kanada i SAD najavljuju jačanje gospodarskih veza, intenziviranje proizvodnje roba u regiji, kao i snažniju proizvodnje poluvodiča unatoč neslaganjima oko meksičke energetske politike.

Američki predsjednik Joe Biden, njegov meksički pandan Andres Manuel Lopez Labrador te kanadski premijer Justin Trudeau obećali su osnažiti regionalne opskrbne lance uzdrmane tijekom pandemije Covida-19.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Labrador rekao je da će regija promicati ekonomski razvoj stvaranjem odbora za supstituciju uvoza s ciljem da Sjeverna Amerika bude manje ovisna o ostatku svijeta.

Počekom ove godine organizirat će se forum o poluvodičima kako bi se povećala ulaganja u tu stratešku industriju kojom trenutno dominira Azija.

Bijela kuća napominje da će biti potebna međusobna koordinacija kako bi se prepoznale potrebe i ulagačke prilike za proizvodnju čipova koji se koriste lepezi različitih grana, od automobilske industrije, pametnih telefona do obrane.

Sporna energetska politika
”Radimo na jačanju naše suradnje u opskrbnim lancima i ključnim mineralima kako bismo mogli ubrzati napore za izgradnju tehnologija sutrašnjice – upravo ovdje u Sjevernoj Americi”, rekao je Biden nakon sastanka.

Prepreka da Meksiko profitira od jačanja te visokotehnološke industrije mogao bi se pokazati energetski spor Meksika s jedne, te Washingtona i Ottawe, s druge strane, koji ostaje neriješen. SAD i Ottawa zamjeraju Meksiku da njihove investitore dovodi u nepovoljan položaj dajući prioritet državnim energetskim kompanijama.

Zbog toga su SAD i Kanada formalno podigli tužbu protiv južnog susjeda za nepoštivanje Sjevernoameričkog trgovinskog sporazuma. Dvije zemlje smatraju da jačanje državne uloge u energetskom sektoru šteti stranim ulagačima otežavajući razvoj zelenih tehnologija.

Pitanje migranata
Pitanje migracija, prije svega kontrole ilegalnih prelazaka granice, posebno je važno američkim vlastima. Razgovori u Mexico Cityu rezultirali su dogovorom o kreiranju virtualne platforme koja će migrantima olakšati pristup i informacije o legalnim načinima ulaska u Meksiko, SAD i Kanadu posljedično smanjujući oslanjanje na krijumčare.

Osim migracija, među temama koje dominiraju odnosima triju država na vrhu je i trgovina drogom. Bijela kuća rekla je da će tri zemlje poboljšati legalne putove za migrante, a Lopez Obrador ponovno je pozvao Bidena da izvrši pritisak na Kongres da donese mjere kojima bi se regulirao migracijski status milijuna Meksikanaca u SAD-u.

Meksiko će pomoći Bidenu u suzbijanju sintetičke droge fentanila, opioida povezanog s tisućama smrti u SAD-u, prenosi Reuters. Prema Sjevernoameričkom dijalogu o drogama (NADD), tri će države će usvojiti “ažurirani strateški okvir” za rješavanje prijetnji koje predstavljaju zabranjeni narkotici što bi uključivalo veću razmjenu informacija o kemikalijama koje se koriste za proizvodnju lijekova, među kojima i fentanil.

Trojica čelnika obećala su i smanjiti ugljični otisak svojih država redukcijom emisije metana iz krutog otpada i otpadnih voda za najmanje 15 posto do 2030. u odnosu na razine iz 2020.

Komentirajte prvi

New Report

Close