SAD i Tajvan jačaju trgovinske veze paktom ‘21. stoljeće’

Autor: Poslovni dnevnik , 21. svibanj 2023. u 22:00
Inicijativa je direktna poruka kineskim ambicijama prema Tajvanu/SHUTTERSTOCK

Nakon potpisivanja početnog sporazuma američko-tajvanske inicijative o trgovini 21. stoljeća, pregovori će započeti o drugim, kompliciranijim trgovinskim područjima.

SAD i Tajvan postigli su dogovor o prvom dijelu trgovinske inicijative “21. stoljeće”, koja pokriva carinske i granične procedure, regulatorne prakse i mala poduzeća, priopćio je u četvrtak ured američkog trgovinskog predstavnika.

Nakon potpisivanja početnog sporazuma američko-tajvanske inicijative o trgovini 21. stoljeća, pregovori će započeti o drugim, kompliciranijim trgovinskim područjima uključujući poljoprivredu, digitalnu trgovinu, standarde rada i zaštite okoliša, poduzeća u državnom vlasništvu te netržišne politike i prakse, rekao je USTR.

Američka trgovinska predstavnica Katherine Tai rekla je u izjavi da sporazum jača odnose SAD-a i Tajvana i pokazuje da mogu raditi zajedno na unapređenju trgovinskih prioriteta za svoje stanovništvo. “Radujemo se nastavku ovih pregovora i finaliziranju robusnog trgovinskog sporazuma visokog standarda koji se bavi gospodarskim izazovima 21. stoljeća”, rekao je Tai.

Tajvanski ured za trgovinske pregovore u priopćenju je nazvao sporazum “povijesno značajnim” i rekao da Tajvan namjerava finalizirati pregovore o svim preostalim pitanjima do kraja godine.

Ne očekuje se da će pakt izmijeniti carine na robu, ali zagovornici kažu da će ojačati ekonomske veze između SAD-a i Tajvana, otvoriti otok na koji Kinezi polažu pravo, za veći izvoz iz SAD-a i povećati sposobnost Tajvana da se odupre prijetnji Kine. Demokratski uređen Tajvan odbacuje zahtjeve Kine za suverenitetom.

Kina je žestoko reagirala na nedavne angažmane tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen s visokopozicioniranim američkim političarima, uključujući sastanak u travnju s predsjednikom Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem. USTR je rekao da će tekst o carinskim i trgovinskim olakšicama smanjiti birokraciju američkim tvrtkama pri izvozu proizvoda u Tajvan.

Komentirajte prvi

New Report

Close