SAD i Kina postigli provizorni dogovor o sankcijama Sj. Koreji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. ožujak 2013. u 10:38
Ilustracija (Epa)

Pojedinosti o nacrtu rezolucije nisu još dostupne.

Sjedinjene Države i Kina postigle su provizorni dogovor o nacrtu rezolucije Vijeća sigurnosti UN s novim sankcijama Sjevernoj Koreji zbog treće nuklearne probe izvedene prošloga mjeseca, izjavili su u ponedjeljak diplomati UN-a.

U međuvremenu je ured za tisak UN-a najavio da će Rusija, koja u veljači predsjedava 15-članim Vijećem sigurnosti, u utorak u 17:00 sati po srednjeuropskom vremenu sazvati konzultacije iza zatvorenih vrata o Sjevernoj Koreji. Govoreći pod uvjetom anonimnosti, diplomati UN-a kažu kako se nadaju da će dobiti nacrt rezolucije u utorak na sjednici Vijeća, te da bi Vijeće moglo glasovati o rezoluciji do kraja ovoga tjedna. "Nadam se da ću nacrt vidjeti u utorak, ali znate to je do Amerikanaca", rekao je za Reuters jedan diplomat pod uvjetom da ostane neimenovan.

Pojedinosti o nacrtu rezolucije nisu još dostupne. Diplomati u Vijeću su kazali kako žele ojačati odredbe o sankcijama iz prethodnih rezolucija usvojenih nakon prethodnih nuklearnih proba Sjeverne Koreje 2006. i 2009. godine, prije svega one koje se odnose na inspekciju i oduzimanje pošiljki zabranjenih roba i pooštrenje financijskih ograničenja. Vijeće sigurnosti UN oštro je osudilo treću nuklearnu probu Sjeverne Koreje izvedenu 12. veljače i najavilo da će poduzeti mjere protiv Pjongjanga zbog postupka koji su osudile sve velike svjetske sile, uključujući i tradicionalnog saveznika Kinu. Pjongjang je objavio da je nuklearna proba bila čin samoobrane protiv "američkog neprijateljstva" i zaprijetio jačim koracima, ako bude potrebno.

U siječnju je Vijeće sigurnosti donijelo rezoluciju kojom su proširene sankcije UN-a protiv Sjeverne Koreje, zbog prosinačkog lansiranja rakete sa satelitom i upozorilo Pjongjang protiv daljnjih lansiranja ili nuklearnih proba. Sjeverna Koreja je odgovorila prijeteći novom nuklearnom detonacijom, koju je izvela sljedećeg mjeseca. Prethodni nuklearni pokusi Sjeverne Koreje potakli su Vijeće sigurnosti da joj nametne sankcije koje uključuju zabranu uvoza nuklearne i raketne tehnologije, embargo na oružje i zabranu uvoza luksuznih roba.

Na crnoj listi UN-a je 17 sjevernokorejskih entiteta, uključujući banke i trgovačka društva te devet pojedinaca – svi povezani sa sjevernokorejskim nuklearnim i raketnim programom. Diplomati UN-a kažu kako bi mnogo više subjekata i pojedinaca moglo biti izloženo međunarodnom zamrzavanju imovine i zabrani putovanja.

Peking je podržao sve dosadašnje rezolucije sa sankcijama protiv Pjongjanga, ali tek nakon nastojanja da ublaži predložene mjere u pregovorima o tekstu dokumenata. Peking je zabrinut da bi oštrije sankcije mogle dodatno oslabiti gospodarstvo Sjeverne Koreje i izazvati poplavu izbjeglica u Kini.

Komentirajte prvi

New Report

Close