Amerikanci bi mogli preuzeti još jedan unosni biznis, Europa opet gubitnik

Autor: Darko Bičak , 24. srpanj 2023. u 12:14
Metali u baterijama, prije svega litij, kobalt i nikal, vrijede između 1000 i 2000 eura po automobilu/REUTERS

Reciklirane baterije tretiraju se kao lokalno ‘urbano iskopane’ i – podobne za subvencije.

Američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA) već je mjesecima kamen spoticanja u odnosima SAD-a i EU. Naime, Unija optužuje SAD da ovim zakonom, prvenstveno izdašnim poticajima koje on predviđa, želi preseliti većinu visoko-tehnološke industrije iz EU u samu Ameriku.

Jedna od klauzula toga zakona, koja do sada nije bila šire spominjana, je i ona koja ima intenciju da stavi SAD u središte reciklaže baterija za električna vozila (EV). Kako nagađa Reuters, ta odredba ima više za cilj potkopavanje kineske dominacije na tom području, no imat će negativnih efekata i na EU.

Procvat tvornica
Reuters navodi da IRA uključuje klauzulu koja automatski kvalificira materijale za baterije za EV reciklirane u SAD-u kao američke i – pogodne za subvencije, bez obzira na njihovo podrijetlo. To je važno jer kvalificira proizvođače automobila koji koriste reciklirane materijale za baterije u SAD-u za poticaje za proizvodnju električnih vozila.

Reuters je razgovarao s više od desetak industrijskih dužnosnika i stručnjaka koji kažu da je to početak procvata izgradnje tvornica u SAD-u, potičući proizvođače automobila da istražuju više baterija koje se mogu reciklirati.

To bi na kraju moglo otežati kupcima u zemljama u razvoju kupnju rabljenih električnih vozila. Kina upravlja gotovo cjelokupnim recikliranjem baterija za EV na globalnom tržištu za koje se predviđa da će porasti s 11 milijardi dolara u 2022. na 18 milijardi dolara do 2028., prema istraživačkoj tvrtki EMR. Kako će se na tržištu pojavljivati sve više modela i količine električnih vozila i vozni park bude stario, taj će posao rasti.

Metali u tim baterijama, prije svega litij, kobalt i nikal, u prosjeku vrijede između 1000 i 2000 eura po automobilu, rekao je za Reuters šef odjela za održivost BMW-a Thomas Becker. Louie Diaz, potpredsjednik kanadske tvrtke za recikliranje baterija Li-Cycle, ističe da bi tih materijala moglo nedostajati već za nekoliko godina jer proizvođači automobila povećavaju proizvodnju električnih vozila. No, dodaje, ti materijali se mogu beskonačno reciklirati i ne gubiti snagu.

Jeffrey Brian Straubel, izvršni direktor tvrtke Redwood Materials, koja uz pomoć dvije milijarde dolara iz IRA-e gradi tvornicu za reciklažu baterija u Nevadi, rekao je da IRA tretira reciklirane baterijske materijale kao lokalno “urbano iskopane” ili materijale izvučene iz otpada, a ne dobivene iz rudarstva. To je potaknulo američke tvrtke da ubrzaju napore recikliranja od kolega u EU, koje su se usredotočile na propisivanje minimalne količine recikliranih materijala u budućim baterijama za EV.

Utrka za zatvaranje lanca
Christian Marston, glavni tehnološki direktor Altilium Metalsa, ističe da je u tijeku utrka za izgradnju “zatvorenog opskrbnog lanca” gdje se reciklirani minerali stavljaju u lokalno proizvedene nove baterije. “Svatko želi kontrolirati vlastiti lanac opskrbe i nitko ne želi biti ovisan o Kinezima”, rekao je Marston.

Globalno, postoji najmanje 80 tvrtki uključenih u recikliranje električnih vozila, s više od 50 startupova koji su privukli najmanje 2,7 milijardi dolara od korporativnih ulagača, gotovo svi u posljednjih šest godina. Količina EV baterija dostupnih za recikliranje trebala bi se udeseterostručiti do 2030., navode iz Circular Energy Storage.

Otprilike 11,3 GWh baterija dosegnulo je kraj životnog vijeka 2022., a to bi trebalo porasti na 138 GWh do 2030., a što je ekvivalentno otprilike 1,5 milijuna EV-a. Baterije za električna vozila mogu trajati 10 ili više godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close