Sa hladnog sjevera Europe startupi sve više sele u Barcelonu

Autor: Tomislav Pili , 21. siječanj 2020. u 22:00
Dostupnost stručnjaka ključna je za uspjeh

Katalonska prijestolnica među pet središta rizičnog kapitala.

Privučeni nižim troškovima poslovanja, ali i jedinstvenim načinom života, tehnološki startupi stvorili su od Barcelone jedno od najuspješnijih europskih tehnoloških središta. Kako piše Financial Times, u pet godina do kraja 2018. tehnološke tvrtke sa sjedištem u katalonskoj prijestolnici privukle su 2,62 milijarde eura ulaganja fondova rizičnog kapitala.

Prema podacima iz izvješća o stanju europske startup scene tvrtke Atomico, to je više ulaganja nego što se slilo u Dublin, Madrid i Amsterdam. K tome, Barcelona je postala peto najveće europsko središte za financiranje putem rizičnog kapitala. Kako prenosi FT, dostupnost softverskih inženjera i ostalih tehnoloških stručnjaka ključni su za uspjeh Barcelone, stoji u Atomicovu izvješću. S rastom od 15 posto Španjolska je nakon Turske zemlja s najvećim povećanjem broja IT stručnjaka između 2017. i 2018. godine. Osim što ih ima dovoljno na tržištu, španjolske računalne stručnjake jeftino je zaposliti, u usporedbi s ostalim velikim tehnološkim središtima. Prosječna godišnja plaća softverskog stručnjaka u Barceloni doseže 40.250 dolara, nasuprot 49.750 dolara u Parizu, 54.000 u Londonu ili 58.750 dolara u Berlinu, stoji u izvješću Atomica. Dobra prometna povezanost s globalnim tehnološkim središtima treća je prednost grada. Naime, zračna luka El Prat izravnim je letovima povezana sa San Franciscom, Tel Avivom i najvažnijim europskim startup središtima. Dobra povezanost pomogla je Barceloni da 2011. preotme Cannesu domaćinstvo sajma mobilne tehnologije World Mobile Congress. To je pak pomoglo u promociji grada kao razvojnog središta za kompanije zainteresiranih za tehnološke inovacije, poput Nestléa, Rochea i Asicsa. Zauzvrat, to podržava nova sajmena događanja, ističe Roger Bou Garriga, direktor tvrtke Fira Barcelona koja organizira više od 120 konferencija godišnje.

 

2,62 milijarde

eura privukli su startupi u Barceloni u pet godina do kraja 2018.

“Ovo nije samo grad za organizaciju konferencija, već i pokretanje tvrtke”, naglašava Garriga dodavši kako lokalni političari, profesori poslovnih škola i poduzetnici vide koristi od suradnje. Privlačnost Barcelone kao multikulturalnog središta nisu poljuljali ni sukobi pristaša katalonske neovisnosti s policijom. Kako pojašnjava Mar Galtés, lokalna poslovna novinarka, politički nemiri praktički ne brinu poduzetnike.

“Većina startupa uopće ne ovisi o politici”, kaže Galtés. Međutim, poduzetnici ističu kako Barcelona ima još dosta prostora za poboljšanje investicijske klime. To se prije svega odnosi na smanjivanje regulative prilikom osnivanja tvrtke. Naime, propisi koji uređuju zapošljavanje radnika prilično su zahtjevni za strane investitore, a visoki su i troškovi registracije kompanije. Primjerice, tvrtki za najam električnih romobila Wind trebalo je nekoliko mjeseci da isposluje dozvolu za rad, čime su izgubili dragocjeno vrijeme. v

Komentirajte prvi

New Report

Close