Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

S većom brigom proizvođača za okoliš, whisky postaje ‘zeleniji’

Autor: Poslovni.hr/Hina
04. travanj 2014. u 13:32
Podijeli članak —
Foto: Thinkstock

S većom brigom proizvođača za okoliš whisky postaje sve ‘zeleniji’ jer škotske destilerije koriste nepoželjne nusproizvode kao izvor za energiju u visoravnima u kojima je opskrba plinom slabo razvijena a nafta skupa.

S većom brigom proizvođača za okoliš whisky postaje sve 'zeleniji' jer škotske destilerije koriste nepoželjne nusproizvode kao izvor za energiju u visoravnima u kojima je opskrba plinom slabo razvijena a nafta skupa.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Proizvodnja škotskog Whiskyja razvila se tijekom više od 500 godina i ukorijenjena je u tradiciji. To je ujedno i veliki biznis koji izvozi robu u vrijednosti od gotovo pet milijarda eura godišnje što predstavlja četvrtinu britanskog izvoza hrane i pića.

S većom brigom proizvođača za okoliš whisky postaje sve 'zeleniji' jer škotske destilerije koriste nepoželjne nusproizvode kao izvor za energiju u visoravnima u kojima je opskrba plinom slabo razvijena a nafta skupa.

Proizvodnja škotskog Whiskyja razvila se tijekom više od 500 godina i ukorijenjena je u tradiciji. To je ujedno i veliki biznis koji izvozi robu u vrijednosti od gotovo pet milijarda eura godišnje što predstavlja četvrtinu britanskog izvoza hrane i pića.

U zemlji se grade nove tvornice pića kako bi se ispunile potrebe gotovo 200 zemalja i svjetskih tržišta uključujući ona u Aziji, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku.

Obiteljske stoljetne destilerije pak nastoje smanjiti troškove proizvodnje.

Većina škotskih destilerija oslanja se na loživo ulje kao izvor topline za proces destilacije alkohola no biomase poput drva i organskog otpada sve su atraktivnija i pouzdanija opcija.

"S proširenjem kapaciteta biomasa će postati integralni dio onoga što ćemo raditi u budućnosti", kaže Gerry O'Hagan iz tvrtke Diageo, najvećeg svjetskog proizvođača alkoholnih pića.

U središtu škotske proizvodnje Whiskyja, Speysideu na sjeveroistoku Škotske Diageo je otvorio ogromnu destileriju prije četiri godine.

Za potrebe proizvodnje 10,5 milijuna litara Whiskyja godišnje u toj destileriji Diageo je potrošio nešto manje od 20 milijuna eura za gradnju bioelektrane kapaciteta 8 do 10 megawatta što je dovoljno za opskrbu strujom 10,000 domaćinstava.

Bioelektrana osigurava polovicu potrebne energije za rad destilerije a pri tom smanjuje emisiju ugljičnog dioksida za oko 10,000 tona godišnje. Ostali dio potreba za energijom namiruje se potrošnjom loživa ulja koje je štetnije za okoliš i skuplje.

Diageo se nada da će udio obnovljive energije povećati na oko 80 posto.

Manje obiteljske destilerije oslanjaju se na državne subvencije za korištenje obnovljivih izvora energije.

Autor: Poslovni.hr/Hina
04. travanj 2014. u 13:32
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close