Boeing doživio veliki udarac od jednog od svojih najvećih kupaca

Autor: Tomislav Pili , 08. rujan 2021. u 07:44
Ryanair je najveći korisnik Boeingovih zrakoplova u Europi/REUTERS

Iz najveće europske niskotarifne kompanije objasnili su svoju odluku politikom da ne plaćaju visoku cijenu za avione.

Američki proizvođač zrakoplova Boeing doživio je veliki udarac od jednog od svojih najvećih kupaca. Kako prenosi Reuters, irski prijevoznik Ryanair objavio je kako je napustio pregovore s Boeingom o kupnji 10 zrakoplova 737 MAX vrijednih desetak milijardi dolara.

Kao razlog napuštanja pregovora iz Ryanaira su naveli nemogućnost postizanja dogovora oko cijene. Inače, nije uobičajeno da neka zrakoplovna kompanija javno objavi napuštanje pregovora o kupnji zrakoplova, posebno u tako vrijednoj narudžbi.

Mjeseci ‘hrvanja’

Međutim, odluka je došla nakon mjeseci “hrvanja” Boeinga i Ryanaira tijekom kojeg je irski prijevoznik odustao od većeg modela 738 MAX-a te u prosincu opet naručio manju verziju. No, odustajanje od narudžbe sada je popriličan problem za Boeing koji pokušava vratiti povjerenje kupaca u svoj najprodavaniji i najvažniji model 737 MAX.

Podsjetimo, zrakoplovi tog tipa 20 mjeseci nisu smjeli letjeti u cijelom svijetu zbog istrage nakon dvije velike nesreće. Zabrana je trajala do lanjskog studenog. U tom kontekstu, narudžba Ryanaira pružila bi Boeingu prijeko potreban “vjetar u jedra”. Nesuđena narudžba označila bi i početak izraženog oporavka proizvođača zrakoplova od krize izazvane COVID-om.

10

milijardi dolara trebala je vrijediti Ryanairova narudžba od Boeinga

Najveći europski niskotarifni prijevoznik trenutno je najveći korisnik Boeingovih zrakoplova u ovom dijelu svijeta. U Ryanairovoj floti trenutno je 210 Boeinga 737 MAX 8-200 kapaciteta 197 sjedala. Analitičari zrakoplovnog sektora procjenjuju da bi Ryanairova narudžba vrijedila iznad 10 milijardi dolara, čak i uz značajan popust.

Da od posla neće biti ništa još je prošloga tjedna dao naslutiti izvršni direktor grupacije Ryanair Michael O’Leary izjavivši da bi bio iznenađen kada bi dogovor s Boeingom bio sklopljen do kraja ove godine. O’Leary je u ponedjeljak kazao kako su pregovori i službeno propali.

“Razočarani smo što nismo uspjeli postići dogovor. Boeing je imao optimističniji pogled na cijenu zrakoplova od nas, a mi immamo politiku da ne plaćamo visoku cijenu za zrakoplove”, izjavio je O’Leary.

Iz Boeinga su uzvratili kako je Ryanair njihov dugogodišnji partner. “Istovremeno, nastavljamo donositi odluke koje imaju smisla za naše klijente i našu kompaniju”, izjavio je glasnogovornik.

Ryanairovo kockanje?

Iako je Ryanair nominalno napustio pregovore, analitičari ocjenjuju kako možda priželjkuje da javni pritisak dioničara prisili Boeing na davanje bolje ponude s obzirom da se američki proizvođač pokušava oporaviti od prizemljenja MAX zrakoplova, neizvjesnosti u vezi pandemije te općenitih problema u branši.

Analitičari smatraju kako je Ryanair jedan od dva niskotarifna prijevoznika, uz Southwest, koji od Boeinga može inzistirati na najboljoj cijeni od Boeinga.

S druge strane, Boeing vjeruje da dolaze bolji dani nakon osvajanja nekoliko narudžbi, uključujući i narudžbu 150 MAX zrakoplova od United Airlinesa. Stoga će vrijeme pokazati može li širenje novih sojeva koronavirusa i prihvaćanje MAX modela među putnicima omogućiti još prostora za pad cijena ili je Ryanair – poznat kao jedan od najtvrđih pregovarača u branši – propustio osvježiti flotu na dnu tržišta novih zrakoplova.

Rob Morris, glavni konzultant u tvrtki Ascend kaže da je nedavno cijena manjeg MAX 9 modela porasla 2 posto, ali je i dalje 9 do 10 posto niža nego prije odluke regulatora o prizemljenju.

Unatoč sporu s Boeingom, Michael O’Leary odbacio je mogućnost okretanja velikom Boeingovom rivalu, Airbusu. Ipak, O’Leary je spomenuo da su neki Boeingovi korisnici nedavno sklopili dogovor s Airbusom.

Komentirajte prvi

New Report

Close