Ryanair prodaje udjel u Aer Lingusu

Autor: Ana Blašković , 12. srpanj 2015. u 22:00
Michael O'Leary, šef Ryanaira/Reuters

Ponuda IAG-a u interesu je dioničara, kaže čelnik irske niskotarifne kompanije.

Ryanair planira prihvatiti ponudu International Airlines Groupa(IAG) o otkupu udjela u Aer Lingusa, ukupno vrijednu 1,36 milijardi eura.

Nakon kupnje 25-postotnog udjela irske vlade, IAG je ponudio i otkup Ryanairova 30-postotnog udjela u irskom nacionalnom zračnom prijevozniku. "Vjerujemo kako je IAG-ova ponuda razumna s obzirom na trenutno tržište i planiramo je prihvatiti, sve u najboljem interesu dioničara Ryanaira", rekao je izvršni direktor Michael O'Leary u priopćenju u petak. Ryanairovim pristankom više ništa ne stoji na putu realiziranju IAG-ove zamisli postajanja većinskim vlasnikom Aer Lingusa.

Određene su analize posumnjale kako Ryanair koristi svoj vlasnički udio za pregovaranje s IAG-om, odnosno, da ih žele prisiliti na ustupke. Ryanair se pokušao opravdati izjavom kako su bili spremni prihvatiti IAG-ovu ponudu, no da su čekali odobrenje europskih tijela za tržišno natjecanje.  Prošlog je mjeseca britansko tijelo nadležno za tržišno natjecanje donijelo konačnu uputu Ryanairu za prodaju udjela, dok je ranije, u svibnju, irska vlada IAG-u već prodala četvrtinu udjela u Aer Lingusu. Prema uvjetima iz ugovora o preuzimanju, Aer Lingus zadržava sjedište u Irskoj, a rok za prihvaćanje IAG-ove ponude je 16. srpnja ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close