Ruski vlasnik utajio milijune poreza u Rafineriji nafte Brod

Autor: Poslovni dnevnik , 10. kolovoz 2016. u 22:00
Optima Grupa prošle godine je ostvarila gubitak od čak 137,6 milijuna KM/FOTOLIA

Na kraju nije plaćano onoliko koliko su utvrdili poreznici jer su se Rusi žalili, a žalbe su im usvojene.

Porezna uprava Republike Srpske (PURS) otkrila je da su sva poduzeća iz ruske Nestro Grupe – Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča, Nestro Petrol i Optima Grupa transfernim cijenama utajili više od 11 milijuna KM (44 milijuna kuna) poreza, javlja portal Capital.ba. Međutim, iako su u nadzoru transakcija s povezanim osobama poreznici utvrdili milijunske obveze tvrtki iz grupe Nestro, one nikada nisu plaćene u utvrđenom iznosu jer su sve njihove žalbe na utvrđenu utaju usvojene, a obveze znatno smanjene.

Postojanje transfernih cijena u Rafineriji nafte Brod PURS je kontrolirao za razdoblje od 1. prosinca 2005. do 31. listopada 2010. godine. Tako je utvrđeno da Rafinerija mora platiti 9,8 milijuna KM poreza. Ali ta svota nije plaćena iako je rješenjem od 4. travnja 2011. godine naloženo plaćanje obveza. Rafinerija nafte Brod na to rješenje uložila je žalbu, te je Odbor za rješavanje poreznih žalbi poništio rješenje Porezne uprave, tako da je u ponovljenom postupku naloženo plaćenje 342.171 KM, što je izmireno. PURS nakon 2010. odnosno 2011. godine nije više kontrolirao transferne cijene u Nestro Grupi.

Kreditno opterećenje
Na značajne transakcije Rafinerije s povezanim pravnim osobama godinama upozoravaju i revizori. "Rafinerija ima značajne transakcije s povezanim pravnim osobama, a iako njena uprava smatra da imaju dovoljnu i adekvatnu prateću dokumentaciju u vezi s transfernim cijenama, postoji neizvjesnost da se zahtjevi i tumačenja poreznih i drugih organa razlikuju od tumačenja uprave", naveli su revizori u izvještaju za prošlu godinu. Rafinerija ima značajan iznos odobrenih kredita od povezanih osoba. Samo po osnovu kamata na te kredite prošle godine platili su 32,6 milijuna KM. Matičnom poduzeću Njeftegazinkoru platili su 24,4 milijuna KM, Zarubežnjeftu 8,2 milijuna te Optima Grupi oko 62.000 KM. U kontroli Nestro Petrola za razdoblje od 1. lipnja 2006. do 31. svibnja 2011. utvrđeno je da ta kompanija mora platiti 1,3 milijuna KM.

 

55milijuna

KM iznosi akumulirani gubitak Rafinerije ulja Modriča

Naravno, Nestro Petrol se žalio na rješenje PURS-a, ali je Odbor za rješavanje porezih žalbi odbio njihovu žalbu kao neosnovanu. Nestro Petrol je zatim pokrenuo upravni spor i protiv rješenja Odbora. "Rješenje je poništeno u dijelu naloženih obveza po osnovu poreza po odbitku za 2009. i 2010. godinu, tako da su u ponovnom postupku smanjene porezne obaveze po tom osnovu za 1,2 milijuna KM, a ostatak je izmiren", kažu u Poreznoj upravi. U Rafineriji ulja Modriča kontrolirano je razdoblje od 25. listopada 2005. do 10. prosinca 2010. godine i utvrđene su obveze od 846.706 KM. Rafinerija se žalila na rješenje PURS-a kojim je naloženo plaćanje obveza, a Odbor za rješavanje poreznih žalbi je prihvatio njihove argumente.

U ponovnom postupku PURS utvrđuje još veće obveze, u iznosu od 940.385 KM, ali se kompanija ponovno žali, a rješenje PURS-a poništava. U novom postupku rješenjem iz 2014. godine naloženo je plaćanje obveza u iznosu od 710.556 KM, što je plaćeno. Kada je riječ o Optima Grupi, iz Porezne uprave su naveli da su kontrolirali razdoblje od 11. veljače 2008. do 31. prosinca 2010. te da "nisu naložene obveze za plaćanje, već je izvršena korekcija gubitka tako da je smanjen". Optima Grupa prošle godine je ostvarila gubitak od čak 137,6 miliona maraka. Samo u posljednjih pet godina Optima, preko koje ide sva nabava i plasman nafte i ostalih proizvoda iz Broda, Modriče i lanca benzinskih postaja Petrola, ostvarila je gubitak od 878,3 milijuna KM. 

Gomilanje gubitaka
Prošle godine Rafinerija nafte Brod prikazala je da je poslovala s dobiti od pet milijuna KM, a akumulirani gubitak kompanije iznosio je 520 milijuna KM. Rafinerija ulja Modriča završila je 2015. s minusom od 727.807 KM, a akumulirani gubitak dosegnuo je 55 milijuna maraka. Rafinerija Modriča je prvi kvartal ove godine završila sa oko milijun KM dobiti. Gubitak je u prvom tromjesečju ove godine iznosio 16,3 milijuna KM. 

Griješi li Porezna uprava?

Utjecaj političkih struktura smanjio obveze
Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže kako vjeruje u profesionalan rad Porezne uprave i da su čudne odluke Odbora za rješavanje žalbi koji je značajno smanjio obveze utvrđene rješenjima PU. "0čito je da su utjecaji političkih struktura doveli do toga da Odbor obveze značajno smanji. To znači da ova zemlja ima dovoljno novca za smanjivanje obveza velikim sustavima. Nestro Grupa i projekt privatizacije naftne industrije RS jako je sličan Biraču koji je danas u stečaju", kaže Pavlović.

Komentirajte prvi

New Report

Close