Ruski Gazprom nudi Moldaviji jeftiniji plin ako se udalji od Europske unije

Autor: Tomislav Pili , 27. listopad 2021. u 22:00
Moldovagaz podružnica je Gazproma i vlasnik i operater plinske mreže/REUTERS

Otvaranje tržišta plina ponajprije bi utjecalo na Gazprom i njegovu moldavsku podružnicu, Moldovagaz, vlasnika i operatera tamošnje plinske mreže.

Korištenje plina kao instrumenta vanjske politike za Rusiju nije nikakva novost, a najnoviji primjer dolazi iz Moldavije koja je dobila ponudu Gazproma “koju je teško odbiti”.

Kako prenosi Financial Times, predstavnici ruskog plinskog diva tijekom ovomjesečnih pregovora s dužnosnicima moldavske vlade ponudili su sniženje cijena tog energenta ako Kišinjev izmijeni sporazum o slobodnoj trgovini sklopljen s Europskom unijom.

Umjesto toga Moldavija bi se trebala pridružiti Euroazijskoj ekonomskoj uniji, savezom koji uz Rusiju još čine Armenija, Bjelorusija, Kazahstan i Kirgistan. Gazprom također traži da Moldavija odgodi implementaciju europskih pravila koja zahtijevaju liberalizaciju tržišta plina, tvrde upućeni izvori.

Otvaranje tržišta plina ponajprije bi utjecalo na Gazprom i njegovu moldavsku podružnicu, Moldovagaz, vlasnika i operatera tamošnje plinske mreže. Valja naglasiti kako je Gazprom dao ponudu usred velike energetske krize u toj državi.

Ta bivša sovjetska republika prošloga je petka proglasila izvanredno stanje zbog nestašice plina, pa ga je počela kupovati iz drugih izvora.

U utorak je dobila prvu pošiljku kojom je zaobiđen Moldovagaz – milijun prostornih metara došlo je od poljskog PGNiG-a preko Ukrajine. Nestašici je doprinio i Gazprom koji je u rujnu smanjio isporuke Moldaviji za trećinu istekom dugoročnog ugovora o kupnji te zatražio udvostručenje cijena plina.

Moldavski dužnosnici uključeni u pregovore s Gazpromom neslužbeno ističu kako “Rusi zadaju udarac u najgorem mogućem trenutku”.

Pritisak Gazproma valja promatrati u širem političkom kontekstu nakon što je predsjednica Moldavije Maia Sandu prošle godine preuzela dužnost, a u srpnju ove godine njezina proeuropska stranka Akcije i solidarnosti uvjerljivo osvojila parlamentarne izbore sa 53 posto glasova.

S druge strane, ruski predsjednik Vladimir Putin ovoga je mjeseca kazao da su teze kako Kremlj koristi plin kao političko oružje “potpuna glupost”. Njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov izjavio je kako je Gazpromova ponuda “pažljivo određena, jasna, opravdana i – sa cjenovnog stajališta – iznimno povoljna za moldavsku stranu”.

Iz Gazproma su poručili kako se njegovi pregovori o produženju ugovora o isporuci plina Moldaviji temelje isključivo na komercijalnim osnovama. “Smatramo neprikladnim komentirati moldavske dogovore s drugim dobavljačima”, dodali su iz kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close