Ruski diplomati prijete Europi: Pripremite se na katastrofalne posljedice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. srpanj 2023. u 13:15
FOTO: REUTERS/Evgenia Novozhenina

“Pogledajmo činjenice – sudbina Europe ne zanima SAD”, rekao je, optuživši Washington da ima agendu slabljenja i potkopavanja Rusije. 

Rusija je u utorak upozorila na “katastrofalne posljedice” za Europu ako rat u Ukrajini eskalira, u trenutku kada se čelnici NATO-a na samitu u Vilniusu pripremaju poslati “pozitivnu poruku” Kijevu u vezi njegovih budućih izgleda da uđe u Sjevernoatlantski savez.

Moskva tvrdi da je širenje NATO-a na istok bilo ključni faktor zbog kojeg je odlučila izvršiti invaziju na Ukrajinu prije gotovo 17 mjeseci. Kremlj je u ponedjeljak ponovno poručio da bi, kada bi Ukrajina ušla u NATO, to bila izravna prijetnja ruskoj sigurnosti na što bi jasno i odlučno reagirao.

U sklopu niza izjava visokih ruskih diplomata uoči samita NATO-a u Vilniusu, Konstantin Gavrilov, visoki ruski pregovarač za sigurnosna pitanja, optužio je SAD da raspiruje sukob šaljući oružje u Ukrajinu.

U intervjuu za rusku državnu novinsku agenciju RIA-u, on je upozorio Europu da bi se prva suočila s “katastrofalnim posljedicama” kada bi rat dodatno eskalirao. Nije rekao s točno kakvim posljedicama.

“Pogledajmo činjenice – sudbina Europe ne zanima SAD”, rekao je, optuživši Washington da ima agendu slabljenja i potkopavanja Rusije.

Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov ranije je na sličan način kritizirao “proturusko” stajalište Washingtona na samitu u Vilniusu.

“Čini se sve kako bi se pripremilo lokalno javno mnijenje za odobrenje bilo kakvih proturuskih odluka koje će biti donesene u Vilniusu u danima koji dolaze”, objavio je Antonov na Telegramu.

Planovi

Čelnici NATO-a trebali bi na samitu u Vilniusu odobriti prve obuhvatne savezničke planove od kraja Hladnog rata za obranu od bilo kakvog ruskog napada.

Ruski veleposlanik u Belgiji Aleksandar Tokovinin, u izjavi koju je prenijela RIA, rekao je da bi ti planovi učinili sukob NATO-a s Moskvom oštrijim i duljim.

Diplomati su rekli da se među saveznicima smanjuju razlike u stajalištima u pogledu težnji Ukrajine da uđe u NATO, premda neće biti pozvana u članstvo dok traje rat.

Gavrilov je za RIA-u rekao: “I SAD i NATO shvaćaju da vrijeme ne radi za njih. Oni u Ukrajini gube”.

Ukrajinska protuofenziva u Ukrajini, koja je počela prošli mjesec, napreduje sporije od očekivanog, no ukrajinska vojska rekla je u ponedjeljak da su njezine snage uhvatile “u zamku” ruske postrojbe u Bahmutu. Reuters to nije mogao potvrditi iz neovisnih izvora.

Komentirajte prvi

New Report

Close