Ruski Davos s nadom gleda u Ženevu i susret Putina i Bidena

Autor: Tomislav Pili , 06. lipanj 2021. u 08:45
Ruski predsjednik Vladimir Putin sastat će se s američkim kolegom/Reuters

Skup u Sankt Peterburgu prije 10-ak godina bio je obavezno sastajalište američkih i europskih političara i čelnika kompanija s predstavnicima ruske politike i gospodarstva.

Delegati na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu – poznatijem i kao “ruski Davos” – očekuju da će skorašnji sastanak Putin-Biden barem malo otopliti političke i ekonomske odnose Zapada i Rusije.

Kako piše Financial Times, skup u Sankt Peterburgu prije 10-ak godina bio je obavezno sastajalište američkih i europskih političara i čelnika kompanija s predstavnicima ruske politike i gospodarstva. No, kako su se odnosi Zapada i Rusije pogoršavali, tako je “ruski Davos” postao dobar politički barometar.

“Naravno da je sastanak Putin-Biden dobrodošao. Rusija i SAD imaju niz važnih pitanja za raspravu. Ruski poduzetnici i ja osobno predsjednicima iskreno želim uspješne razgovore”, izjavio je šef VTB banke Andrej Kostin. Ruski i američki predsjednik sastat će se u Ženevi 16. lipnja i bit će to njihov prvi susret “u četiri oka”.

Andrej Gurijev, prvi čovjek proizvođača umjetnih gnojiva Phosagro, ističe kako je Bidenov mandat dao ruskim poduzetnicima “osjećaj da može biti određenih pomaka prema pomirenju”.

Dmitrij Konov, izvršni direktor Sibura, najvećeg ruskog petrokemijskog proizvođača, vjeruje da što je više poslovnih veza Rusije i Zapada, to više zajedničkog razumijevanja može biti u drugim područjima.

“Ovo nas je naučilo da ostanemo konkurentni i u izazovnim vremenima te uvijek imamo plan B”, dodao je Konov.

Komentirajte prvi

New Report

Close