Ruska vlada očekuje da će se gospodarstvo vratiti na pretkriznu razinu početkom 2022.

Autor: Poslovni dnevnik , 24. svibanj 2020. u 21:59
Predsjednik Vladimir Putin zatražio je od kompanija nastavak isplate plaća unatoč obustavi poslovanja/REUTERS

Agencija za statistiku odvojeno je izvijestila da je industrijska proizvodnja u travnju pala 6,6 posto

Rusko gospodarstvo smanjit će se u drugom tromjesečju 9,5 posto zbog mjera suzbijanja koronavirusa, objavio je ministar ekonomije Maksim Rešetnikov, predviđajući povratak na pretkriznu razinu tek 2022. godine.

“Glavni su razlog pada BDP-a u ovoj godini unutarnja ograničenja” koja su uvedena gospodarstvu kako bi se zaustavila pandemija koronavirusa a najviše će utjecati (na aktivnosti) u drugom tromjesečju, rekao je ministar novinskim agencijama.

U trećem tromjesečju BDP bi trebao pasti 6,3 posto, te 5,2 posto u posljednja tri ovogodišnja mjeseca, uz oporavak aktivnosti paralelno ukidanju ograničenja, citirao je ministar procjene ministarstva.

U prvom tromjesečju gospodarstvo je poraslo skromnih 1,6 posto jer su ga ograničenja “okrznula” tek krajem ožujka. U cijeloj 2020. godini BDP bi trebao pasti 5 posto, procjenjuju u ministarstvu.

Središnja banka predvidjela je u travnju 6-postotni pad. Ministar gospodarstva očekuje da će većina ograničenja biti ukinuta do kraja ljeta, iako će odluka ovisiti o tome kako će se epidemija razvijati. “Izračune smo bazirali na pretpostavci da će ograničenja definitivno biti ukinuta u kolovozu odnosno rujnu”, rekao je.

“U 2021. očekujemo rast gospodarstva za 2,8 posto i povratak na predkriznu razinu u prvoj polovini 2022.”, upoznao je Rešetnikov novinare s procjenama vlade. Istaknuo je da prognoze ne uključuju mjere pomoći gospodarstvu koje će vjerojatno predočiti u ponedjeljak.

Agencija za statistiku odvojeno je izvijestila da je industrijska proizvodnja u travnju pala 6,6 posto jer su mnoge kompanije bile prisiljene zatvoriti pogone. Kompanije je dodatno pritisnuo nalog predsjednika Vladimira Putina da unatoč obustavi poslovanja nastave radnicima isplaćivati plaće, piše AFP.

Komentirajte prvi

New Report

Close