Ruska prijetnja djelotvorna, Kijev zaustavio približavanje EU

Autor: Ante Pavić , 24. studeni 2013. u 22:00
Ukrajinski i ruski predsjednici Viktor Janukovič i Vladimir Putin

Ovo je razočaravajuće, ne samo za EU, već i za narod Ukrajine, rekla je Catherine Ashton, povjerenica za vanjsku politiku i sigurnost EU.

Europska unija u posljednje je vrijeme nudila svakojake mrkve u namjeri da u svoju orbitu privuče Ukrajinu koju EU želi istrgnuti iz ruske interesne sfere.

Rusija je, s druge strane, odlučila primijeniti drugi pristup pa je Ukrajini zaprijetila batinom, odnosno raskidanju povlaštenih trgovinskih odnosa, najavivši skorašnji bankrot Ukrajine ako se odluči na dalekosežan korak približavanja EU u vidu potpisivanja Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju. Iako je Ukrajina slala signale da je spremna prihvatiti velikodušnu europsku ponudu, u četvrtak je iz Kijeva stigao hladan tuš za susjede u EU kada je ta zemlja odlučila odbaciti pregovore s EU te donijela odluku o početku pregovora o sličnom sporazumu sa susjednom Rusijom, odnosno sa Zajednicom neovisnih država u kojoj glavnu ulogu igra Moskva.

Uniji je bilo toliko stalo da ogromnu i plodnu zemlju privuče na svoju stranu da joj je nudila brojne povlastice te je čak pristala preskočiti proceduru ratifikacije Ugovora u svim pojedinim članicama EU. Odluka je iznenadila čelnike EU koji nisu krili razočarenje. "Ovo je razočaravajuće, ne samo za EU, već, kako smatramo, i za narod Ukrajine", kazala je Catherine Ashton, europska povjerenica za vanjsku politiku i sigurnost EU. Mikola Azarov, ukrajinski premijer kazao je da je odluka Ukrajine taktička i da je donesena iz isključivo ekonomskih razloga.

Kako do ulaganja

Rusija je ipak najvažniji trgovinski partner Ukrajine

Iako čelnici EU naglašavaju kako bi jedino sporazum s EU mogao Ukrajini donijeti povećanje inozemnih investicija, ukrajinski čelnici dali su do znanja da je Rusija ipak vodeći trgovinski partner i glavni dobavljač plina. Moskva je tu činjenicu obilato koristila prilikom pritiska na Ukrajinu da ne potpiše sporazum s EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close