Rusima privlačna i naša odjeća, keramika i vagoni

Autor: Marija Brnić , 25. listopad 2017. u 07:52
Tvrtka Gredelj u stečaju održala i sastanak s velikom ruskom kompanijom željezničke industrije, Foto:

Poslovni forum HGK u Moskvi iznjedrio nove prilike za naše tvrtke.

U sjeni napetih političkih odnosa i slučaja Agrokor, koji su obilježili i prošlotjedni posjet Rusiji predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, gospodarska delegacija koja je putovala u njezinoj pratnji i sudjelovala na velikom poslovnom forumu koji je organizirala Hrvatska gospodarska komora, vratila se s obećavajućim vijestima za poslove na ovom golemom tržištu.

Među onima s najkonkretnijim razgovorima bio je TŽV Gredelj, koji je u stečaju. Gredeljev stečajni upravitelj Pero Hrkać kaže kako već godinu dana rade na uspostavljanju kontakata s ruskim tvrtkama, a dolazak na forum im je pomogao ne samo da stupe u kontakt, nego su već isti dan imali sastanak s čelnicima jedne od najvećih ruskih kompanija u željezničkoj industriji.

“Sastanak je otvorio mogućnosti suradnje i mi ćemo vrlo brzo, kako sada stvari stoje, morati ponovno ići kod njih, a oni se također spremaju u narednih 15-ak dana doći do nas”, ističe Hrkać.

Optimizam s pokrićem

Keramika Modus iz Orahovice iskoristila je put u Rusiju za snimanje terena, budući da do sada nije bila prisutna na tom velikom tržištu. Predsjednik Uprave Darko Šket optimističan je po povratku iz Rusije.

“Imao sam razgovore s nekoliko ruskih partnera i nadam se da će to rezultirati konkretnom suradnjom. Razgovarali smo s dva potencijalna agenta koji bi mogli zastupati našu tvrtku u Rusiji i s tvrtkom koja se bavi projektiranjem, izgradnjom i logistikom, upravo onime što nama treba, ali ne mogu sad otkriti imena dok se posao ne sklopi”, kaže Šket.

Za razliku od Keramike Modus, sisačka tekstilna industrija Zlatna igla – Siscia imala je iskustva na ruskom tržištu kamo se pokušava vratiti.

“Susreli smo se s bivšim partnerima, a bilo je i nekoliko novih vezano uz proizvodnju muške odjeće. Neki su najavili dolazak kod nas već u studenom”, zadovoljna je prokuristica Zlatne igle Mirjana Konc, uvjerena da visoka kvaliteta i konkurentna cijena njihove proizvode može vratiti u Rusiju.

Prvi put rusko tržište ispituje vlasnik creških tvrtki Geo-teo i P.J. Hotel Zlatni lav Teufik Rizvić. Iznenađen je velikim zanimanjem koje su, osim dolaska, viza, prijevoza, iskazali i za ulaganja u sektoru turizma. Igor Rizvić, u tim tvrtkama zadužen za investicije, otkriva da su ostvarili jako dobre kontakte s nekoliko fondova zainteresiranima za ulaganja u objekte koje planiraju izgraditi.

“Dogovorili smo da nam u posjet dođu u siječnju pogledati projekt i nadam se potpisati ugovor”, optimističan je Rizvić.

Vlasnik šibenske NCP grupe Goran Prgin, čija tvrtka na ruskom tržištu nabavlja rezervne dijelove za remont i održavanje flote Hrvatske ratne mornarice, kaže da na samom forumu nije imao nekih konkretnih razgovora za brodove.

“Više nam se nudilo da prodamo neke njihove brodove”, dodaje. No, u drugim razgovorima, mimo foruma, NCP u Rusiji ima kontakte čak i za izgradnju nekih brodova.

Dobri i uredni partneri

Najzadovoljnija rezultatima u Moskvi među hrvatskim gospodarstvenicima bila je direktorica turističke agencije Kisik iz Orebića, Višnja Vukotić.

“Mi smo ostvarili očekivano. Već smo imali neke naznake od prije da bismo mogli sklopiti posao i sad se to zaključilo, ali ne bih detalje javno iznosila”, kaže Višnja Vukotić. Od poduzetnika koji imaju dugogodišnje iskustvo poslovanja s ruskim tvrtkama poput Tomislava Antunovića naglašavaju kako su Rusi dobri partneri, uredni u ispunjavanju ugovora.     

Komentari (1)
Pogledajte sve

Vidjeti i biti viđen, “vanity fair” ! First, show me the money !

New Report

Close