Rusija želi novi sporazum s OPEC-om ako se pridruže i ‘druge zemlje’

Autor: Poslovni dnevnik , 29. ožujak 2020. u 21:59
Kiril Dmitrijev, čelnik ruskoga stabilizacijskog fonda/REUTERS

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom sklopile su krajem 2018. sporazum o ograničenju opskrbe za 1,2 milijuna.

Vodeći proizvođači nafte mogli bi sklopiti novi sporazum za uravnoteženje tržišta ako im se pridruže i druge zemlje, poručio je u razgovoru za Reuters čelnik ruskog državnog stabilizacijskog fonda (RDIF) Kiril Dmitrijev.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom sklopile su krajem 2018. sporazum o ograničenju opskrbe za 1,2 milijuna barela kako bi poduprle cijene, poljuljane obilnom ponudom američke nafte.

1,2

milijuna barela nafte smanjena je proizvodnja temeljem sporazuma iz 2018. koji se ove godine raspao

Početkom ove godine sporazum se raspao budući da Rusija nije pristala na dodatno ograničenje opskrbe već samo na produljenje dogovorenih rezova proizvodnje. Saudijska Arabija uzvratila je najavom povećanja proizvodnje, a pridružili su joj se i Ujedinjeni Arapski Emirati.

„U kontaktu smo sa Saudijskom Arabijom i nizom drugih zemalja i na osnovi tih kontakata procjenjujemo da, u slučaju da se broj članica OPEC+ poveća i da mu se pridruže i druge zemlje, postoji mogućnost dogovora za uravnoteženje naftnih tržišta”, rekao je Dmitrijev.

On je uz ministra energetike Aleksandra Novaka bio glavni ruski pregovarač pri sklapanju sporazuma s OPEC-om koji istječe krajem ožujka. Nije želio reći koje bi se zemlje trebale ili mogle pridružiti OPEC+, dodaje Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close