Rusija razvila oružje od kojeg pogođeni haluciniraju i povraćaju

Autor: Poslovni.hr , 06. veljača 2019. u 10:23
FOTO: GettyImages

Ruska mornarica je opremila dva ratna broda s oružjem koje neprijatelje tjera na povraćanje i halucinacije, čineći ih dezorijeniranim.

Ruska državna tvrtka Ruselectronics razvila je oružje nazvano Filin 5P-42. Ono ispaljuje oscilirajuću zraku snažnog svjetla koje dezorijentira neprijatelje te ometa uređaje za noćni vid i daljinomjere, opisale su državne ruske novine RIA Novosti, a prenio Business Insider.

Oružje emitira oscilirajuću zraku svjetlosti koja je osmišljena tako da uzrokuje privremenu sljepoću, dezorijentaciju, pa čak i mučninu.

Sudionici uključeni u testiranje oružja nisu mogli učinkovito ciljati nakon što su pogođeni zrakom. Nekima je bilo mučno, a neki su i halucinirali.

Plutajuće kugle svjetla

Oružje navodno ima domet do 5 kilometara, no kako podaci dolaze od državnog medija i državnog proizvođača, Business Insider upozorava da nije sigurno je li oružje radi kako to tvrde Rusi.

Ruski mediji navode kako je novo pomorsko oružje sposobno "učinkovito suzbiti" senzore i tehnologiju noćnog vida, kao i detektore udaljenosti protutenkovskih raketa.

Zasljepljujuće oružje testirano je na dobrovoljcima koji su pucali iz jurišnog oružja, snajperskih pušaka i mitraljeza na ciljeve udaljene dva kilometra, a koje je Filin zaštitio. Svi sudionici su imali poteškoća sa ciljanjem, a gotovo polovica se požalila na vrtoglavicu, mučninu i dezorijentaciju. Petina volontera je iskusila i halucinacije. Sudionici su opisali oružje kao plutajuće kugle svjetla.

Koncept "zasljepljujućeg" oružja postoji već desetljećima, a laseri koji uzrokuju trajnu sljepoću su zabranjeni. Budući da rusko oružje navodno uzrokuje samo privremenu sljepoću, ne bi trebalo biti zakonskih ograničenja za njezino korištenje, zaključio je Business Insider.

Komentirajte prvi

New Report

Close