Rusija priprema 21 milijardu dolara vrijedan plan za borbu protiv krize

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. siječanj 2015. u 16:20
Foto: Thinkstock

Ruska vlada priprema 21 milijardu dolara vrijedan plan mjera za suzbijanje krize koji bi trebao biti završen najkasnije početkom idućeg tjedna, kazao je u četvrtak premijer Dmitrij Medvedev.

Prema riječima ruskog premijera koje prenosi ruska novinska agencija Itar-Tass, podpredsjednici vlade predstavit će antikrizne mjere u parlamentu u bliskoj budućnosti. "Tražim od viših članova vlade da (…) predstave naše mjere u parlamentu kako bi se organizirao zajednički rad", kazao je Medvedev u četvrtak na sjednici vlade.

Vladine mjere bit će fokusirane na jačanje gospodarskog rasta, potporu pojedinim sektorima i jamčenje socijalne sigurnosti, dodao je ruski premijer.

U srijedu je prvi podpredsjednik vlade Igor Šuvaljov izjavio da će za financiranje vladinog antikriznog plana biti potrebno ukupno 1.375 milijardi rubalja (oko 21 milijardu dolara), uključujući državne rashode, državna jamstva i novac iz naftnog fonda.

Ruska vlada predlaže da se regijama omogući smanjenje poreza za mala i srednja poduzeća, kazao je prvi podpredsjednik ruske vlade. Regije bi također do 16. veljače trebale kreirati antikrizna povjerenstva, dodao je.

Kako izvješćuje agencija AFP, rusko bi gospodarstvo ove godne moglo kliznuti u duboku recesiju, pod dvostrukim udarom oštrog pada cijena nafte, glavnog ruskog izvoznog proizvoda, i zapadnih sankcija povezanih s navodnom upletenošću Moskve u sukob u istočnoj Ukrajini.

Predsjednik Vladimir Putin ustvrdio je u razgovoru sa Šuvaljovom da će sankcije samo potaknuti Rusiju "da ojača svoju suverenost u ekonomskoj sferi", navodi AFP. Putin je pritom naglasio da će ujedno zaštititi najsiromašnije građane. "Kakvi god bili naši planovi, moramo ispunjavati naše socijalne obaveze", kazao je Putin, aludirajući na obećanja koje je dan nakon što je 2012. po treći puta izabran za predsjednika – da će povećati mirovine i plaće državnih službenika.

Prema izvješću AFP-a, vladin plan predviđa nepromijenjena proračunska sredstva za socijalnu i obrambenu politiku, na koje otpada polovina ukupne državne potrošnje.

Značajna potpora osigurana je za ruski bankovni sustav, te do 50 milijardi rubalja za poljoprivredni sektor, 20 milijardi rubalja za industriju i 16 milijardi za zdravstvo, za kupnju lijekova, kazao je Šuvaljov prema AFP-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close