Rusija preventivno prijeti zbog širenja utjecaja EU

Autor: Poslovni dnevnik , 27. lipanj 2014. u 08:24
S. Lavrov kaže da su spremne zaštitne mjere/Reuters

Ukrajina, Moldavija i Gruzija okreću leđa Moskvi.

Rusija je prekjučer upozorila da će donijeti "zaštitne mjere" pokaže li se da ugovor o pridruživanju koji bi danas trebali potpisati Europska unija i Ukrajina, Moldavija i Gruzija, šteti njezinu gospodarstvu.

"Čim ugovori koje naši partneri u slobodnoj trgovinskoj zoni ZND-a (Zajednica neovisnih država, bivši SSSR bez baltičkih zemalja i Gruzije) kane potpisati s Europskom unijom, stupe na snagu i ako vidimo da oni negativno utječe na to područje, svakako ćemo donijeti zaštitne mjere u punoj suglasnosti s pravilima Svjetske trgovinske organizacije. Želimo vidjeti kakve će biti posljedice za našu trgovinu", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a prenose ruski mediji.

 

Lavrov

Želimo vidjeti kakve će biti posljedice za našu trgovinu

Naime, Ukrajina, Moldavija i Gruzija, tri bivše sovjetske republike, trebale bi danas službeno potpisati ugovor o pridruživanju Europskoj uniji, što se Moskvi ne sviđa jer bi time te zemlje izašle iz ruske zone utjecaja. Nove proeuropske ukrajinske vlasti još su u ožujku potpisale politički dio tog ugovora, dok bi gospodarski trebao biti potpisan danas. U srpnju će se održati trostrani razgovori Europske unije, Rusije i Kijeva o uvjetima provedbe tog dokumenta, ranije su poručili europski čelnici.No Rusija ipak ne zatvara potpuno vrata mogućnosti dogovora i redefiniranju političke iekonomske karte Europe. Potvrđuje to i izjava ruskog šefa diplomacije koji je rekao "spremni smo na konzultacije u bilo kojem obliku".

Komentirajte prvi

New Report

Close