Rusija odbacila optužbe o plinskom ratu

Autor: Poslovni dnevnik , 20. ožujak 2019. u 21:59
I dalje bez dogovora/REUTERS

Skori istek ugovora o tranzitu prema Europi zategnuo odnose s Kijevom.

Rusija se ne sprema za novi plinski rat, rekao je zamjenik predsjednika Odbora za energetiku ruske Dume Igor Ananskih, reagirajući na istup ukrajinskog ministra vanjskih poslova Pavla Klimkina koji je izjavio da se Rusija za to sprema.

Klimkin je u utorak rekao da će Rusija pokušati organizirati "novi plinski rat" nakon isteka sporazuma o tranzitu plina preko Ukrajine krajem godine.

"Čini mi se da on miješa stvarnost i fikciju. Ne znam što znači izraz 'novi plinski rat' kad ni staroga nije bilo", rekao je Ananskih. Ustvrdio je i kako je Ukrajina "nezakonito otimala plin iz cjevovoda" te da nije točno kako Rusija nije isporučivala plin i vodila plinski rat.

"Rusija je ponudila tržišne uvjete Ukrajini za tranzit svoga plina (u Europu), a Ukrajina je to odbila i pokušava taj problem prebaciti u političku sferu, iako je Rusija davno rekla kako je spremna na suradnju bez političkog populizma", rekao je Ananskih za TV kanal Russia Today.

Istup ukrajinskog ministra vanjskih poslova ocijenio je "pokušajem političkog pritiska na Rusiju u kontekstu sklapanja budućega ugovora" o tranzitu ruskog plina kroz Ukrajinu.

Ugovor o tranzitu istječe krajem godine. Ukrajina, Rusija i Europske unija pregovarale su o njegovu produženju, a nastavak tih pregovora očekuje se u svibnju. Europska komisija predložila je potpisivanje ugovora na više od deset godina, ali dogovor nije postignut.

Komentirajte prvi

New Report

Close