Rusija na jesen otvara duty-free trgovine, prodavat će uvezenu robu diplomatima

Autor: Poslovni.hr , 04. kolovoz 2022. u 12:54
Foto: Unsplash

Duty-free trgovine bit će u vlasništvu tvrtke koju je osnovalo rusko ministarstvo vanjskih poslova i još jednog vlasnika odabranog na natječaju.

Rusija će uvesti bescarinske, odnosno duty-free trgovine u kojima će diplomatima prodavati proizvode sa Zapada za stranu valutu, a to bi Ruse moglo podsjetiti na zloglasne Beriozke, trgovine koje su tijekom sovjetske ere predstavljale službenu povlasticu.

Trgovine bi se mogle otvoriti već na jesen, a prodavat će uvezenu robu koji bi se teško moglo pronaći u običnim ruskim trgovinama jer su strane kompanije napustile zemlju zbog rata u Ukrajini.

Kako bi mogli obaviti kupnju, kupci će morati predočiti službeni dokument kojim dokazuju da su strani diplomati, zaposlenici međunarodne organizacije ili članovi njihove obitelji, javlja The Guardian, a prenosi RTL.

Moći će se platiti i u dolarima i eurima.

“To je totalni SSSR”, napisao jeSergej Smirnov, glavni urednik ruskih novina Mediazona, novina koje su pisale o ovoj odredbi nakon što je i objavljeno u ruskim službenim parlamentarnim novinama.

Nedavno je i trgovina H&M rekla da će otići iz te zemlje pa su kupci pohrlili u njihove trgovine kako bi pokupovali sve što je na rasprodaji.

Duty-free trgovine bit će u vlasništvu tvrtke koju je osnovalo rusko ministarstvo vanjskih poslova i još jednog vlasnika odabranog na natječaju. U trgovinama će se naći alkohol, duhanski proizvodi, nakit, kozmetika, parfemi i slatkiši te pametni telefoni i satovi, javlja Mediazona.

Komentirajte prvi

New Report

Close