Izbjegli su prvu zamku bankrota, sada su ključna dva događaja u svibnju

Autor: Tomislav Pili , 03. svibanj 2022. u 08:00
Oružana invazija na Ukrajinu učinila je Rusiju međunarodnim izopćenikom, ponajprije na financijskim tržištima/REUTERS

Tri radna dana prije isteka počeka Moskva uplatila 650 milijuna dolara stranim vjerovnicima.

Rusija i dalje izbjegava pad u bankrot, međutm fokus međunarodnog tržišta sada je na nadolazećim isplatama duga po obveznicama.

Kako piše Reuters, Rusija plasiranim obveznicama duguje 40 milijardi dolara, a mogućnost neisplate kamata i glavnica po tim obveznicama u središtu je zanimanja svjetskih financijskih tržišta s obzirom na udar međunarodnih sankcija.

Oružana invazija na Ukrajinu učinila je Rusiju međunarodnim izopćenikom, ponajprije na financijskim tržištima, što uvelike otežava otplatu inozemnih dugova.

Potvrda iz Washingtona
Mogućnost bankrota dramatično se povećala početkom travnja kada je SAD zamrzavanjem dijela deviznih rezervi Rusiji otežao isplatu 650 milijuna dolara kamata po obveznicama. Rusko ministarstvo financija u petak je objavilo uplatu 564,8 milijuna dolara kuponskih kamata na obveznice koje dospijevaju ove godine te dodatnih 84,4 milijuna dolara kamata na obveznice koje dospijevaju 2042. godine.

Objava je iznenadila financijska tržišta koja su istekom razdoblja počeka ove srijede očekivala da će Rusija objaviti nemogućnost otplate dugova u devizama, točnije dolaru. To bi bio najveći bankrot Rusije po vanjskom dugu u više od stoljeća.

40

milijardi dolara iznosi dug Rusije po inozemnim obveznicama

S druge strane, dva vjerovnika tvrde kako još nisu vidjeli ruski novac na svojim računima, ali je viši neimenovani dužnosnik američke administracije potvrdio Reutersu da je novac uplaćen. Trgovci obveznicama ističu da je cijena te vrste ruskih vrijednosnica gotovo udvostručena, a i smanjila se cijena osiguranja protiv bankrota (CDS).

Petogodišnji CDS-ovi povezani s ruskim državnim dugom pali su na 64,33 posto, nasuprot 76,4 posto prošloga četvrtka, prema podacima S&P Global Market Intelligencea. Fokus tržišta sada se seli na dva događaja koje dolaze na red u svibnju.

Zadnje rješenje
Prvi je istek privremenog dopuštenja američkog Ureda za nadzor inozemne imovine (OFAC) kojim su omogućene transakcije između državljana SAD-a i ruskog ministarstva financija, središnje banke i državnog investicijskog fonda.

To odobrenje ističe 25. svibnja, a američko ministarstvo financija odbilo je komentirati hoće li biti produženo. Već dva dana kasnije Rusiji dolazi na red isplata kuponskih kamata na obveznice iz 2016. denominirane u dolaru te eurske obveznice plasirane 2021. godine.

Isplata kamata po eurskim obveznicama može se izvršiti i u rubljima kao zadnjeg rješenja, no dolarska obveznica nema takvu mogućnost. Obveznice na koje je trebalo platiti kamate 4. travnja nisu imale mogućnost plaćanja u ruskoj valuti što je bio ključni argument u tezi da je Rusija pred bankrotom kada je najavila mogućnost isplate u rubljima.

Do kraja godine Rusija mora pronaći dvije milijarde dolara za otplatu dugova. Prije rata u Ukrajini, oko 20 milijardi dolara – približno polovica plasiranih obveznica u stranoj valuti – drže investitori sa sjedištem izvan Rusije. No, Rusija dnevno dobiva oko milijardu dolara prodaju plina, nafte i ugljena.

Komentirajte prvi

New Report

Close