Rusi žele Telekom Srbija, Amerika sprema protuponudu

Autor: Poslovni dnevnik , 01. ožujak 2015. u 12:45
Telekom Srbija, uz ostalo, nudi i IPTV servis

Kao potencijalni ruski kupci spominju se Gazprom Telekom te milijarder Mikhal Fridman i njegov partner Mehmet Karamehmet.

Značajna ruska kompanija zainteresirana je za preuzimanje Telekoma Srbije, a ta odluka nije samo ekonomska već, prije svega, strateška.

Ali, Amerikanci već pripremaju ponudu kao odgovor na ruski pokušaj ulaska na velika vrata na srpsko telekomunikacijsko tržište, piše Blic, beogradski list poznat po dobrim vezama s vladom Aleksandra Vučića. Rusi smatraju da bi se kupnjom Telekoma na najbolji način strateški pozicionirali u regiju. "Budući da ih vodi strateški interes i cijena za Telekom Srbije mogla bi biti veća od one o kojoj se dosad razgovaralo. Rusi bi ovom akvizicijom pokrili tržište velikog dijela prostora bivše Jugoslavije", objašnjava izvor Blica.Novi vlasnik Telekoma Srbija zapravo će ući i na tržišta Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Telekom Srbija u većinskom vlasništvu ima i Telekom Srpske u BiH sa sjedištem u Banja Luci, u kojem ima 65 posto vlasništva i crnogorski Mtel u Podgorici, gdje je vlasnik 83 odsto kompanije.

 

1,4mlrd.

eura tražila je srpska vlada prije četiri godine za 51 posto dionica Telekoma Srbija

Novi vlasnik dobit će još četiri povezana poduzeća. Riječ je o beogradskom Telusu, tvrtki u potpunom vlasništvu Telekoma Srbija, koja se bavi pružanjem usluga osiguranja i čišćenja, tvrtki Fibernet iz Podgorice, također u potpunom vlasništvu Telekoma, zatim tvrtki TS net sa sjedištem u Nizozemskoj, u potpunom vlasništvu Telekoma Srbija i tvrtki HD win iz Beograda, u kojoj Telekom Srbija ima 51 posto udjela, a koja je registrirana za kabelske komunikacije. Telekom Srbija zajedno sa šest povezanih tvrtki zapošljava ukupno 13.235 radnika. Najveći dioničar Telekoma je država sa 58,11 posto udjela, 20 posto dionica je u vlasništvu kompanije, 14,95 posto drže građani, a 6,94 posto sadašnji i bivši radnici Telekoma.

Dosad se u srpskim medijima navodilo da su najozbiljniji potencijalni kupci Telekoma Srbija njemački Deutsche Telekom i Telekom Austria, a spominjali su se i Orange, tj. bivši France Telecom, kao i investicijski fondovi iz SAD-a te EBRD. Telekom Austria je prije četiri godine, u tadašnjem pokušaju prodaje, bio jedini ponuđač. Za paket od 51 posto dionica Telekoma Srbija vlada je tražila najmanje 1,4 milijarde eura, ali Austrijanci nisu bili spremni odjednom izdvojiti toliki iznos. Nudili su 950 milijuna eura u gotovini, a ostatak traženog novca kroz investicije, pa je natječaj propao. Prema saznanjima Blica još se ne zna preko koje kompanije bi Rusi preuzeli srpskog nacionalnog operatera.

U igri je, prije svega, Gazprom Telekom koji je prije nekoliko godina bio zainteresiran za Telekom Slovenije, ali sada se ne spominje među mogućim potencijalnim kupcima slovenskog operatera. Tu je i Mikhal Fridman, za kojeg se tvrdi da je jedan od najbogatijih Rusa, i njegov partner Mehmet Karamehmet, koji su suvlasnici ruske kompanije Alfa, ali i Sistema holdinga, koji ima većinski udjel u najvećem ruskom teleoperateru MTS-u. Aleksandra Smiljanić, bivša srpska ministrica za telekomunikacije, kaže da onaj tko je vlasnik Telekoma, ima kontrolu nad svim komunikacijama u Srbiji.

"Osim dobiti i velikog prihoda, potencijalni kupac Telekoma imao bi i tu prednost da može kontrolirati cjelokupne komunikacije u našoj zemlji. Kroz infrastrukturu Telekoma prenose se gotovo sve informacije u Srbiji. Telekom nudi i IPTV servis, tako da je i u medijskom smislu vrlo zanimljiv jer je glavni konkurent kabelskim operaterima. Ovo su sve razlozi zašto Telekom ne treba prodati", kaže Smiljanić. Inače, Telekom Srbije već je raspisao javni poziv za izbor privatizacijskog savjetnika za prodaju te kompanije. Rok za dostavljanje ponuda je 6. ožujka, nakon čega će ponude biti otvorene. 

Komentirajte prvi

New Report

Close