Rusi još ne znaju kada će Rafinerija Brod početi s radom

Autor: Poslovni dnevnik , 17. prosinac 2019. u 21:59
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Započela je gradnja plinske mreže unutar postrojenja koje je izvan pogona od listopada 2018. i godinama gomila gubitke.

Ruski vlasnici rafinerije nafte u Bosanskom Brodu objavili su u utorak kako su ovog tjedna započeli gradnju plinske mreže unutar tog postrojenja koje je izvan pogona još od listopada 2018., a već godinama gomila gubitke.

Predstavnici ruske državne tvrtke Zarubežnjeft, koja je vlasnik rafinerije, prenijeli su Srebrenki Golić, ministrici prostornog uređenja i okoliša Repubike Srpske, informaciju da nastavljaju s remontom pogona rafinerije, pri čemu se gradi i mreža unutar njezinog kompleksa koja bi trebala osigurati korištenje plina u procesu prerade, što bi trebalo smanjiti emisiju štetnih tvari, a posebice čestica prašine. Onečišćenje zraka iz pogona te rafinerije godinama je izravno utjecalo i na zdravlje stanovnika Slavonskog Broda.

Rafinerija ne radi još od listopada 2018., kada je došlo do požara i eksplozije na jednom od pogona, a ruski je vlasnik obustavio i proizvodnju u rafineriji motornih ulja u Modriči, koju su kupili zajedno s rafinerijom nafte.

Igor Šelkunov, direktor u Zarubežnjeftu zadužen za preradu i prodaju, Anatolij Karaljus, glavni direktor rafinerije Bosanski Brod i Kiril Tkačev, glavni direktor rafinerije ulja Modriča, razgovarali su s ministricom Golić o ispunjavanju uvjeta definiranih ekološkim dozvolama za rad tih rafinerija te budućim aktivnostima. Nakon sastanka je priopćeno kako su Rusi najavili da će radovi u rafineriji nafte uskoro biti dovršeni, no jasan vremenski okvir nisu postavili. Upravljanje produktovodom i dobavu plina za rafineriju trebala bi preuzeti hrvatska tvrtka Crodux, a ugovor o tome potpisan je u listopadu. Opskrba plinom produktovodom, umjesto standardnim plinovodom, rezultat je bilateralnog dogovora postignutog 2017. između hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova s ciljem smanjenja onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu.

Taj je sporazum iznuđen upornim odbijanjem vlasti RS da dopuste povezivanje plinskih mreža Hrvatske i BiH. Produktovod je zapravo neka vrsta slijepog kraka koji iz Hrvatske vodi samo do rafinerije u Bosanskom Brodu. Zarubežnjeft je rafineriju u Bosanskom Brodu kupio 2007., a od tada neprestano bilježi gubitke koji su do 2019. premašili iznos od 300 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close