Rupert Murdoch iz sjene će kontrolirati medijsko carstvo

Autor: Tomislav Pili , 25. rujan 2023. u 12:10
Lachlan Murdoch, stariji sin Ruperta Murdocha, izabran je za nasljednika cijelog medijskog carstva, Foto: Reuters

Globalna medijska scena nakon smjene generacija u Foxu i News Corpu.

Nakon gotovo tri desetljeća, svijet medija, ali i politike i gospodarstva dobio je odgovor na pitanje koje ga je dugo mučilo: tko će naslijediti Ruperta Murdocha, najmoćniju medijsku osobu u anglofonom svijetu. Kako podsjeća Financial Times, Murdoch je špekulacije o svom nasljedniku prvi puta javno potaknuo 1994., odgovarajući na pitanje novinara australskog poslovnog magazina BRW kome će predati kormilo svog medijskog carstva. “Očekujem to učiniti za 30 godina. Mislim da će djeca u idućih 10 godina, ako svi budu uspješni ili zainteresirani, početi popunjavati odgovorne pozicije”, kazao je tada medijski mogul.

Divljenje i gađenje

U suštini, poručio je putem medija da se kćeri Prudence i Elisabeth te sinovi Lachlan i James počnu natjecati tko će naslijediti oca. Kako je i najavio, za odluka je trebalo (malo manje) od 30 godina, a stigla je krajem prošloga tjedna. Već 92-godišnji Rupert Murdoch objavio je kako odstupa s čelne pozicije u kompanijama Fox i News Corp te palicu predaje svom starijem sinu Lachlanu. Time je završena višedesetljetna era tijekom koje je taj milijarder samo u svojim rukama držao utjecaj nad medijima i politikom na tri kontinenta. Imidž niza političara, od Margaret Thatcher do Donalda Trumpa, ovisio je o tretmanu koji su imali u najpoznatijim Murdochovim medijima, poput britanskog tabloida The Sun, australskog The Australiana ili američke TV-postaje Fox News, najgledanijeg kabelskog informativnog programa u SAD-u.

Promjena ili maska?

Operativno, malo toga će se promijeniti. Robert Thompson nastavlja voditi News Corp dok će Lachlan Murdoch biti predsjednik Foxa.

Geordie Greig, glavni urednik britanskog The Independenta, radio je u Murdochovim izdanjima tijekom 80-ih i 90-ih i tvrdi kako je njegov utjecaj i doseg u medijima nezabilježen u zadnjih stotinu godina. “Izazivao bi i divljenje i gađenje, ali je nesumnjivo bio najpotentnija snaga u medijima”, kaže Greig. Upućeni izvori ističu kako Murdoch odluku o napuštanju čelne pozicije i predaje “vlasti” nije donio zbog nekog određenog razloga. Iako su mu 92 godine, oni koji ga dobro poznaju ističu da je dobroga zdravlja. “Uvijek je donosio odluke kad je bio spreman, na temelju vlastitog rasporeda”, kaže Natalie Ravitz, nekadašnja Murdochova osobna tajnica. Međutim, nekoliko dobrih poznavatelja situacije izražavaju sumnju u najavu njegova povlačenja. “On je uključen u sve. Valja primijetiti da je zadržao titulu predsjednika emeritusa. On neće moći zaustaviti samoga sebe”, kaže Andrew Neil, nekadašnji urednik u Sunday Timesu. Jedan visokopozicionirani direktor u News Corp još je jasniji: “Dokle god diše, on je šef”.

Operativno, malo toga će se promijeniti. Robert Thompson nastavlja voditi News Corp dok će Lachlan Murdoch biti predsjednik Foxa. Rupert Murdoch bit će im savjetnik. Iako je Murdoch odabrao Lachlana za vođenje kompanije, ostaje pitanje hoće li on ostati na toj poziciji i nakon očeve smrti. To je pitanje raspodjele moći unutar Murdochove obiteljske zaklade koja drži oko 40 posto glasačkih prava u Foxu i News Corpu. Podjednake udjele u zakladi imaju Lachlan, James, Prudence i Elisabeth, dok dvije Murdochove najmlađe kćeri, Grace i Chloe, nemaju glasačkih prava.

Igre prijestolja

Iz toga bi mogla proizaći prava šahovska partija gdje će međusobna savezništva među Murdochovom djecom odlučiti tko će voditi medijsko carstvo nakon što Rupert Murdoch premine. Valja imati na umu da su se braća i sestre Murdoch u prošlosti često znali javno sukobljavati, kako s ocem, tako i međusobno. Primjerice, Lachlan je napustio očevu kompaniju 2005., ali se nakon 10 godina izbivanja vratio u Australiju 10 godina kasnije. Ubrzo je postao najizgledniji nasljednik cijelog carstva nakon što je Murdoch podijelio kompaniju na dva dijela i njemu dodijelio poziciju izvršnog direktora Foxa.

Elisabeth je nekoliko puta napuštala kompaniju, ali se i vraćala. Prudence, najstarije Rupertovo dijete, nije prisutna u javnosti, iako njezin suprug radi u News Corpu. James, razočaran što ga je otac zaobišao u kombinacijama za nasljednika, udaljen je od svog brata, a poznato je da želi preorijentirati kompaniju, “sa ili bez Lachlana”. U svakom slučaju, preuzimanje čelne pozicije veliki je test za Lachlana. Hoće li ga položiti, ostaje za vidjeti.

Komentirajte prvi

New Report

Close